Алкохолът и неговите (д)ефекти

Доверете се на умерен прием
Алкохолът и неговите (д)ефекти

Няма нищо по-готино от поводите за празнуване. А при по-голямо въображение от ваша страна, такива може да си намирате всеки ден. Разбира се, повечето от тях задължително включват наздравица и след нея още няколко, все по-шумни.

Тъй като предстои тайфун от празнични дни, смятаме за полезно да ви запознаем с реалното действие на алкохола върху организма. 

Какво се случва всъщност?

Веднъж, след като погълнете любимия си коктейл, той започва да странства в стомаха и червата. В случай, че сте пропуснали вечерята преди това, алкохолът се абсорбира доста по-бързо в кръвта (ако сте сити, този процес отнема до 90 минути).

Попаднал в кръвта, той започва да се разпространява във всички части на организма и да се разтваря във водата, съдържаща се в тялото. Накрая се унищожава напълно от черния дроб. Сещате се обаче, че основната функция на последния не е да се справя с алкохола в тялото ви, нали? 

Ограниченост на позитивните ефекти

Ясно е, че ако не прекалявате с напитките, всичко ще бъде наред. Умерената употреба на алкохол в зряла възраст може да предотврати някои сърдечносъдови заболявания и дори диабет.

Все пак добре би било да си изясните и значението на глагола "прекалявам". 2 малки високо алкохолни питиета за жените и 3 за мъжете се смятат за допустима дневна доза. Не забравяйте обаче, че 6 дни въздържание и седем-осем питиета веднъж седмично не са добра алтернатива.

Освен това казаното до тук не означава, че младите хора или тези, които не пият, трябва да започнат да употребяват алкохол, за да бъдат по-здрави. Във всички случаи въздържанието е най-добрият вариант за организма.

Отвъд границите на оптимизма

Задължени сме, разбира се, да изброим и негативните ефекти от употребата на алкохолни напитки. Медиците ги свързват с голям риск от редица опасни заболявания, включително ракови, както и от цироза на черния дроб.

Но това не е всичко. Прекаляването с любимото ви питие нарушава добрия сън и качествения сексуален живот.

Доказано е, че злоупотребата с алкохол е причина за импотентност при мъжете и трудно достигане на оргазъм при жените. Загуба на паметта, концентрацията и отворен път към инфаркт – това е другата страна на бутилката.

Може да ви се струва, че разпускате с чаша в ръка, но истината е, че алкохолът повишава чувството за безпокойство и ви създава само илюзия за релакс.

А на сутринта...

... боли глава, лошо ви е и имате желание да убиете някого. Всъщност спиртните напитки възпрепятстват нормалната функция на хипофизната жлеза. В резултат но това се забавя получаването на хормона, отговорен за течностите в тялото.

В същото време бъбреците унищожават водата доста по-бързо от обикновено, като по този начин дехидратират тялото. Резултатът: главоболието, което ви мъчи цял ден!

Така че по празниците се забавлявайте максимално, но с по-малко алкохол! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април