Антиздравословен пример: Джанет Джексън

Певицата десетилетия наред се бори с излишните килограми
Антиздравословен пример: Джанет Джексън

Джанет Джексън е сред имената, които са чували дори 20 и малко годишните. Дали заради онзи ексхибиционистичен момент на финала на Супербоул през 2004-та, дали заради това, че е сестра на покойния Крал на попа или заради безбройните й музикални успехи, 45-годишната звезда вече има своя легендарен статус.

Днес обаче тя е нашият антиздравословен пример и има защо.

Степен на саморазрушителност - относително висока

Историята: като най-малкото попълнение в семейство Джексън, Джанет е орисана да успее. Кариерата й започва още през 1976 г. в семейното телевизионно шоу, когато е едва на 10. Следват още куп телевизионни участия и кино роли, паралелно с музикалните й проекти и концерти.

justjaredСкандалите, свързани със злоупотребите й с алкохол, наркотици, антидепресанти и т.н. са много, а преди около 2 месеца певицата призна в интервю, че за първи път е станала свидетел на употреба на дрога още на 11-годишна възраст. Сега обаче ще се фокусираме повече върху проблемите на Джанет с теглото, които имат продължителна история - звездата е сред най-популярните жертви на йо-йо ефекта от диетите и се бори с излишните килограми от десетилетия.

В младежките си години тя контролира по-лесно апетита си, тъй като е много заета, тренира усилено, танцува. Въпреки това обаче споделя, че братята й често се шегували, че има голямо дупе, а тя приемала това много сериозно и по тази причина пази "гладни диети" още от тийнейджър.

Апогеят на затрудненията й с излишните килограми е през 2006 г., когато стига до около 90 килограма при ръст от 163 см, а две години по-късно пък е с 30 килограма надолу.

Джексън признава, че проблемът не бил толкова в теглото, колкото в бързите темпове, с които го натрупвала. Ангажиментите й пък налагали драстично да се връща във форма след това, и то за кратки срокове, и така стига до момент, в който вече не може да контролира храненето си. Междувременно, колебанията в килограмите започват да й създават проблеми със здравето.

justjared

Осъзнава, че твърде често е била ту в едната крайност, ту в другата – или трайно и умишлено се лишава от храна, или я използва като емоционален отдушник при стрес, тъга, депресия.

Всичко това Джанет споделя в книгата си True You: A Journey to Finding and Loving Yourself ("Истинският ти: Пътуване към откриването и обикването на себе си", букв. превод от англ. ез., бел. ред.), която излезе в началото на миналата година.

Днес известната дама заявява, че най-накрая е открила себе си, чувства се добре и е щастлива. Твърди, че все още не е преживяла смъртта на любимия си брат Майкъл, но фактът, че продължава напред, означава много. Скоро след трагичната му смърт, певицата отново започна да напълнява рязко, обаче се овладяла и сега отново е в добра форма.

Както стана ясно неотдавна, причината за това е програма за отслабване, наречена Nutrisystem, на която Джексън отскоро е лице и говорител. За системата казва, че не я приема като диета, а като новия си начин на живот, от който няма да се откаже.

Изводите: Джанет е силен пример за това как човек лесно може да стане зависим от храната и, вместо да я използва като източник на енергия, тя да започне да управлява живота му.

От друга страна обаче ще отбележим, че някой като нея, притискан от славата още от ранна детска възраст, е доста уязвим и подобно състояние на зависимост съвсем не е изненадващо. Похвално е обаче, че на 45 г. Джексън се е научила да се харесва и вече поставя здравето си преди всичко друго.

Ние само можем да й пожелаем да държи фронта, пък, кой знае, може скоро да покаже на Риана и Бионсе отново как точно се прави поп ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май