Антиздравословен пример: Никол Шерцингер

Талантливата красавица се борила години наред с булимия
Антиздравословен пример: Никол Шерцингер

Вероятно сте забелязали, че много харесваме Никол Шерцингер. Освен, че е талантлива и красива, певицата е и сред най-атлетичните звезди – винаги изглежда здрава и в отлична форма.

Оказа се, обаче, че не е точно така: преди броени дни, в телевизионно интервю, Никол призна, че дълго време е страдала от булимия. Всъщност, около 7 години - от 2003-та до 2010 г.

justjaredКрасавицата споделя пред камерата, че докато била част от момичешката банда Pussycat Dolls, била в тежко психологическо състояние. Не се чувствала уверена в светлината на прожекторите, не харесвала особено тялото си и не никак не била убедена, че се справя добре в работата си. В този момент се появили и първите пристъпи на хранителното разстройство.

То се изразява в системно прекаляване с храна, следвано от самопредизивкано повръщане с цел по-бързо изхвърляне на храната от тялото, преди тя да е била усвоена.

Булимията, наред с анорексията, е психологическо състояние с особено тежки последици за здравето. Води до хронична липса на важни за организма вещества: въглехидратите, протеина и мазнините, които дават енергия и участват във всички процеси в тялото, а също и витамини и минерали.

Постоянното повръщане уврежда цялата храносмилателна система и може да засегне дори гърлото, гласните струни и устната кухина. Освен това предизвиква хронична дехидратация.

За съжаление, булимията се диагностицира далеч по-трудно от анорексията, тъй като не се характеризира непременно с драстично отслабване или пък напълняване. В по-напреднала фаза се забелязват симптоми като люспеща се кожа с особен цвят, повредени нокти и слаба коса, постоянна умора, мускулна слабост, спазми и др. Всичко това се дължи на липсата на жизненоважните вещества, които приемаме с храната.

Шерцингер признава, че в началото пристъпите били епизодични и предизвикани от конкретни обстоятелства, но с времето станали ежедневни и неконтролируеми.

"Просто се мразех. Отвращавах се от себе си и бях много объркана. Чувствах се ужасно сама. Бях част от група, а никога не се бях чувствала по-самотна през живота си...", разказва чаровната певица. И продължава: "Беше много тежка, ужасна част от живота ми".

Никол споделя, че музиката я спасила от вътрешните й демони. Началото на соловата й кариера й вдъхнало нови сили и самоувереност. След това в живота й се появил и Луис Хамилтън – пилотът от Формула 1, с когото имат бурна, но все по-силна връзка, която очевидно допълнително я крепи.

justjared

Звездата за първи път призна, че е имала психологически проблем с храненето и твърди, че никой от семейството й не е знаел за това. Сега обаче всичко е зад гърба й и тя е на мнение, че вече не може да си позволи да се отнася лекомислено към здравето си.

Е, ние напълно сме съгласни с Шерцингер и много се радваме, че се е справила с подобно тежко хранително разстройство. Личи си, че е мацка с характер!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май