Аюрведа грижа за съня

Масаж, ароматерапия и успокояващи напитки
Аюрведа грижа за съня

Мъчи ви безсъние? Няма проблем. Ще побързаме да ви помогнем с няколко ефикасни решения срещу това наистина неприятно състояние. Е, добре, де. Признаваме си, че взехме въпросните предложения назаем от аюрведа.

Припомняме ви, че практическата система на древните веди разделя хората на три вида или т. нар. доши - вата, питта и капха. Интересното е, че представителите на тези три групи обикновено страдат от различен тип безсъние ;)

  • Вата-персоните, например, са склонни да ококорват очи по средата на нощта (след 2 часа) и да се въртят в леглото до сутринта. Затова за тях е добре преди лягане да масажират главата и петите със загрято сусамово масло. Редовната медитация и практикуването на последователно дишане с всяка ноздра също биха им осигурили непробудна почивка през нощта. В случай на среднощно събуждане обаче, е препоръчително да консумират чай от лайка или топло бадемово мляко с джинджифил или мед.
  • inm.comПитта-сладурите по принцип заспиват трудно. За да променят това, те биха могли да пробват ароматерапия преди лягане. Приятното ухание на етеричното масло от сандалово дърво или розмарин ги унася неусетно и безболезнено. Хубаво е и да практикуват уджай дишане, за да си осигуряват максимално спокойствие.
  • Капха, от своя страна, могат да се нарекат щастливци, защото рядко страдат от безсъние. Тъй като си лягат рано обаче, те също са склонни да отварят очи много преди 9 часа. За да подобрят качеството на среднощния си отдих, представителите на тази доша също могат да се доверяват редовно на аюрведичен масаж или на ароматерапия - етеричното масло от иланг-иланг, например, е добър техен приятел.

Е, толкова от аюрведа. Вие как се борите с безсънието? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април