Големият „лош“ холестерол

Колко е лош, всъщност?
Големият „лош“ холестерол

Най-важното

Маршрутка №6, която пътува от Люлин към Младост е изключително мила и добра.

Маршрутка №6, която пътува от Младост към Люлин обаче е олицетворение на злото!

Всички си имаме холестерол и си го разнасяме наляво-надясно, съзнателно или несъзнателно.

Тези от вас, които са по-заинтересовани от темата, вероятно знаят, че холестеролът в кръвта бива два основни вида - "добър" и "лош". И толкова. Но защо единият е поел по пътя на доброто, а другият е решил да избере тъмната страна на силата?

Реално, въпросните антагонисти на практика дори не са холестерол, а своеобразни лодки, с чиято помощ холестеролът се превозва в една или друга посока по кръвообращението.

Грубо казано, "добри" са лодките, които пътуват от тъканите към черния дроб, където холестеролът бива рециклиран, или към други тъкани, които отговарят за производството на хормони. Това са т.нар. липопротеини с висока плътност (ЛВП или HDL).

Липопротеините с ниска плътност (ЛНП или LDL) пренасят холестерола към клетките, където той служи за изграждане на клетъчните мембрани или бива складиран, ако е в излишък. Тези липопротеини са си извоювали лоша слава, тъй като имат склонност да се полепват по артериалните стени, което може да затрудни кръвообращението и да стане причина за възникването на сърдечносъдови заболявания или удари.

Същевременно, съвсем наскоро се появи изследване, което демонстрира, че възрастните хора с по-високи нива на ЛНП в кръвта са склонни да натрупват повече мускулна маса в резултат от интензивна тренировка. Подобни данни дават на учените нов поглед не само върху борбата със загубата на активно тегло с напредването на възрастта (саркопения), но и върху значението на "лошите" липопротеини за всички трениращи.

Истината е, че няма такова нещо като "лош" холестерол или лоши липопротеини. Много от нас често стават жертва на заблудата, че ако понижат нивото на ЛНП в кръвта си до нула, ще са супер здрави. Ако подобно нещо се случи, със сигурност ще умрем.

Всеки има интерес от това в тялото му да циркулира определено количество ЛВП и ЛНП. Клетките ни се нуждаят от холестерол, за да живеят и именно "лошите" типове са тези, които се грижат да им го доставят. По-високата им концентрация в кръвообращението може да е сигнал, че някъде има проблем (нарушена цялост на тъканите), който се нуждае от разрешаване. Това може да се дължи на лош хранителен режим, липса на двигателна активност, злоупотреба с алкохол и цигари, стрес и какво ли още не. Важното е, че "лошият холестерол" играе изключително важна роля в организма. Той върши точно работата, която се очаква от него и това в никакъв случай, не го прави архизлодея, за когото го мислим.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май