Да укротим мигрената

Или да опитаме поне...
Да укротим мигрената

Най-важното

*Аура е медицински термин, описващ определено състояние-предвестник на мигренозния пристъп, при което се наблюдават сериозни зрителни смущения: кръгове пред очите, бели петна, звезди и други.

В най-разпространения случай, симптомите на аура продължават около 20 минути до един час преди същинското главоболие. 

Така. Вече обяснихме накратко какво е мигрената – със сигурност повече от обикновено главоболие. А сега ви предлагаме да си поговорим за начините, по които можем да се справим с тази зла вещица.

Предварително правим уговорката, че срещу въпросното състояние няма универсален лек, тъй като при повечето хора то се развива по строго индивидуален начин.

Все пак, има няколко неща, които бихте могли да сторите, за да ограничите болезнените му последици. Или най-малкото - да се подготвите за евентуалното му случване.

  • Най-напред, различни специалисти съветват да наблюдавате мигренозните пристъпи и, в специално направен за целта дневник, да описвате: честотата, силата и възможната причина за случването им. Така, опознавайки до най-малка подробност врага си, бихте могли да го елиминирате или поне всеки път да му се опълчвате смело.
  • Ако си водите хранителен дневник пък, отделете в него специална графа за онези продукти и напитки, чиято консумация активира болезненото състояние. Говори се, че това могат да бъдат: шоколадът, лукът, твърдите сирена, пържените специалитети, алкохолът и още, и още...

Обаче, не е изключено във вашето "мигрена-меню" да влязат и други храни и течности, за които дори да не сте подозирали до този момент. Открийте ги и се опитвайте да избягвате или да ограничавате консумацията им. В случай, че същите все пак са ценни източници на важни нутриенти, намерете подходящи техни заместители, за да се снабдявате с хранителните съставки, от които имате нужда.

inm.comПрепоръчителен е редовният прием на ястия, богати на магнезий, тъй като ценният минерал притежава качеството да облекчава силно главоболие, да повдига тонуса и да енергизира. Бонусът е, че бори сънливостта – един от основните сигнали, едновременно предшественик и следствие на мигренозния пристъп.

А в някои случаи, при засилена честота на пристъпите, се изписват и определен вид медикаменти (обикновено с високо съдържание на магнезий).

  • Изключително важно е и да се наспивате, напомнят редица здравни експерти. Защото постоянната умора и недостатъчният сън също могат да причинят мигрена или да бъдат предпоставка за развитието ѝ.
  • Паралелно с това, редуцирайте стреса в живота си, заложете на приятни терапии и на редовни релакс изживявания. И още: превърнете медитацията и спорта в добри ваши приятели. Защото, според направено наскоро изследване, същите биха могли трайно да ви спасят от мигрената или поне да ограничат щетите ѝ.

Разбира се, с всичко казано дотук съвсем не изчерпваме крайно обширната тема за мигрената и нейните злокобни проявления. Напротив. Сега я започваме :)

Добрата новина е, че учените продължават да проучват въпросното състояние и може би много скоро ще ни покажат как да се справяме с него още по-успешно.

Само преди няколко дни, например, експерти от Европа и Австралия откриха още два гена, отговорни за податливостта на някои хора към мигрена без аура*.

Иначе казано, вярата ни е в науката :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май