Дебелият доктор не заслужава доверие

Така мислят хората
Дебелият доктор не заслужава доверие

Всеки ден в офиса носи радост за сетивата, но първи април се отличава с особено очарование. Един от блоговете, които следя, публикува препратка към интересно изследване. То разглежда как степента на затлъстялост на лекаря се отразява на доверието, което той буди у пациентите си и резюмето му гласи следното:

"Респондентите засвидетелстват повече недоверие към лекари, които са с наднормено тегло или затлъстели, по-малко склонни са да се вслушат в техните медицински съвети и биха ги заместили с друг специалист. Лекарите с нормално тегло будят много по-положителни реакции. Тенденцията е налице без значение личното тегло на участниците."

Съвсем логично е да бъде по този начин. Как да се довериш на лекар, който привидно не знае как да се грижи за тялото си?

Още по-сериозно стои въпросът със специалистите в сферата на храненето и физическата култура. Все пак начините, по които приемаме и изразходваме енергия са от най-голямо значение за формата на тялото. Ето тази снимка, например, се появи в интернет преди няколко години. На нея можете да видите двама отличени диетолози, които са привърженици на нискомазнинното хранене. Това не означава, че те го спазват или, че са надебелели именно от него, но определено предизвиква известен дискомфорт у четящия.864297Prime Magazine

По този начин пък изглежда идеологът на кросфит Грег Гласман. Външният вид на този човек нееднократно е давал повод не само на противниците на кросфит да бълват негативни коментари по негов адрес.864295Колаж: FitWell.bg

Вече сме коментирали доколко теглото или по-скоро – излишните подкожни мазнини, могат да бъдат белег за наличието на здравословен проблем. Въпросът, който изниква тук, по-скоро е следният: наличието на излишни подкожни мазнини индикация ли е, че техният притежател не разполага с нужната експертиза в сферата на "здравословното"?

Да, факт е, че когато проповядваш нещо, е много добре да го прилагаш на практика и това да ти личи по положителен начин. В същото време можем да се съгласим и, че:

  • Има личности, които изглеждат отлично, но не са най-добрите консултанти по "здравословност".

  • Има експерти, които определено не изглеждат в топ-форма, но ерудицията им е многократно доказана чрез резултатите, които постигат с клиентите си. Случва се огромна част от времето на тези хора да е посветена на работа и образование, отколкото на грижа за себе си.

Понякога съдържанието на една книга наистина може да бъде отгатнато по заглавието и корицата й. Понякога обаче съвсем не е така. Ако искате да разберете дали книгата наистина си заслужава, по-добре я разгърнете и прочетете няколко страници. А именно – независимо как ви изглежда един човек, недейте да го лишавате от възможността да ви научи на нещо. Може да се окажете приятно изненадани.

Ние пък ще се изненадаме приятно да разберем, че сте харесали страницата ни във фейсбук. Там съвети даваме всякакви, а засега нито един от нас няма шкембе, честно!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април