Диетолози разкриха колко часа преди лягане трябва да ядете, за да сте здрави и във форма

Диетолози разкриха колко часа преди лягане трябва да ядете, за да сте здрави и във форма

Вероятно всеки е чувал, че не е хубаво да се яде след шест вечерта. Но наистина ли е така?  Какво е по-добре да ядете вечер, за да се чувствате добре сутрин? Може ли е да се пият течности преди лягане или рискувате да се събудите подути на сутринта?
 
Според повечето диетолози, за да смилате нормално храната и в същото време да спите спокойно, е необходим определен интервал между последното хранене и съня.

Когато ядем, много енергия се изразходва за смилане на храната. За да заспим и да спим спокойно, тези процеси трябва да са завършени и да си лягаме в спокойно състояние. По време на сън храносмилането трябва да работи върху усвояването на хранителните вещества, върху неутрализирането на токсините.

Препоръчителният интервал от време между вечеря и сън е свързан с хормоналната система на тялото и работата на храносмилателната система. 
Вечер мелатонинът и хормонът на растежа задействат използването на мастните резерви от тялото за енергийни нужди. За да работят безпроблемно тези хормони на съня, трябва да спазвате диета и режим на сън. ⠀
Добре е да си лягаме в същия ден, в който сме се събудили. Тоест, оптималното време за лягане е 23:00, казват диетолозите. Според експертите, панкреасът трябва да намали дейността си не по-късно от девет часа вечерта. Нивото на инсулин, отделен при последното хранене, трябва постепенно да намалява и нормализира количеството глюкоза в кръвта. А това отнема около 3-4 часа, в зависимост от консумираните вечерта продукти.

Тоест, вечерята трябва да е 3-4 часа преди лягане и ако си лягате в 23:00 часа, тогава можете да вечеряте 4-3 часа преди това, което е в седем или осем вечерта. Това правило важи за всички: както за отслабващите, така и за тези, които искат да бъдат здрави.

Какво да ядете за вечеря, за да сте във форма?
Специалистите отбелязват, че изборът на храна вечер е индивидуален въпрос, за това трябва да следвате реакцията на тялото и да изберете своя собствена опция.
Най-добре е да заложите на лесно смилаеми протеини за вечеря, като риба, птици, яйца и зеленчуци.

Ако след ядене на сурови зеленчуци за вечеря изпитвате дискомфорт в стомаха или червата и се появява чувство на глад, по-добре е да използвате варени зеленчуци (на пара, печени или задушени).

Диетолозите също съветват да добавяте мазнини за вечеря, можете да ядете каша с нисък гликемичен индекс, като елда, киноа или пълнозърнест хляб (около 50 г), за засищане. Ако на някой му е по-удобно, може да консумира само каша и зеленчуци за вечеря.

Какво не трябва да ядете за вечеря?
Диетолозите не препоръчват да ядете въглехидратни храни за вечеря, такава храна се усвоява лошо. Леките въглехидрати, които бързо се усвояват и дават енергия, се съдържат в сладкарските изделия. Сложните въглехидрати - в зърнени храни, тестени изделия, бобови растения, картофи. Тези продукти са най-подходящи за закуска или обяд.

Как стоят нещата с течностите преди лягане?
Всеки, който пие течност преди лягане, поне веднъж в живота си се е подул на сутринта. Повечето диетолози не препоръчват пиенето късно вечер. Някои са на мнение, че ако човек е здрав, той няма да има отоци сутрин, така че може спокойно да изпие чаша вода или друга течност преди лягане. Разбира се, с изключение на алкохола.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg

ключови думи:
вечеря

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май