Днес започва остатъкът от живота ти

Всеки ден е добър за едно ново начало
Днес започва остатъкът от живота ти

В един по-глобален мащаб всеки знае, че цигарите се спират на първи януари. Тази особеност на човешката психика обаче може да бъде разгледана и на микрониво.

Точно това са направили няколко учени, анализирайки в дълбочина заявките, подадени към Google в рамките на периода 2008 - 2012 година на английски, френски, китайски, португалски, руски и испански език. Оказва се, че почти всеки понеделник, запитванията към търсачката във връзка с отказа от тютюнопушене достигат своя пик. Изследването е публикувано точно вчера (понеделник) в журнала JAMA Internal Medicine. То открива, че, що се касае до англоговорящия свят, заявките на тема "спиране на цигарите" в понеделник са с 1% повече, отколкото във вторник, 11% повече, отколкото в сряда, 22% повече, отколкото в четвъртък, 67% повече, отколкото в петък, 145% повече, отколкото в събота и 59% повече, отколкото в неделя. Само на руски език понеделнишките търсения са на второ място по многобройност, следващи неделните.

Малко като с вица за Иванчо, чиято майка всяка седмица правела мусака. Иванчо обожавал мусаката в понеделник, обичал я във вторник, нямал нищо против в сряда и така до неделя, когато му се повръщало от нея. В понеделник всичко започвало отначало.

Наглед нелепа, тази тенденция много добре отразява реалността - повечето хора са подвластни не само на символиката на първия ден от новата година, но и на първия ден от новата седмица. По подразбиране този ден е най-удачен за започването на един по-активен, по-съвестен, по-здравословен, по-спестовен и по-морален начин на живот. Също толкова подразбиращо се ентусиазмът запада с всеки изминал ден и така до неделя, когато започваме да преосмисляме поредния пропилян микроцикъл от живота си.

Обяснение за този феномен може да се търси не само на съзнателно равнище, но и в теорията за волята като изчерпаем ресурс на Рон Баумайстер, за която писахме преди време. Тя звучи доста правдоподобно в настоящия контекст - всеки е наясно със способността на почивните дни да "презареждат" волята ни и да ни вдъхват желание за нови подвизи, което завяхва с всеки следващи ден.

Но замислете се и за следното: понеделник е денят, в който възникват най-много сърдечни удари. Особено понеделниците след смяна на часовото време, ако трябва да бъдем напълно актуални. Ето защо нашата препоръка е да не чакате да дойте поредното начало на поредната седмица, за да внесете някаква положителна промяна в живота си. Всеки ден е еднакво добър за осъществяването на една добра идея. А броят на дните в живота ви е едно крайно и не съвсем голямо число. Погрижете се за себе си още днес!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май