Домашен тест за хранителна алергия

Как да си спестим разходката до чичо доктор?
Домашен тест за хранителна алергия

Винаги сме си мислили, че да си алергичен към определена храна е като да си алергичен към живота. Горчивата истина е, че все повече хора страдат от подобни състояния. И, ако допреди известно време хранителните алергии се отдаваха предимно на наследственост, то в момента причините се търсят основно в еднообразното ни меню. Теорията е, че монотонното хранене изисква постоянната работа на едни и същи храносмилателни ензими, което в крайна сметка води до своего рода "храносмилателно изтощение". А това пък може да причини редица биохимични смущения в организма.

Добрата новина е, че хранителните алергии обикновено не остават доживот и много от децата преодоляват тези състояния до навършването на 5-годишна възраст. Въпросът е какво да правим, когато подозираме, че детето ни (а и ние самите) страдаме от алергия към дадена храна?

Единият вариант, естествено, е да посетим алерголог, където да ни бъде направено съответното тестване.

Другият е да си направим един много прост тест в домашни условия. Той се състои в следното:

  • Изключете напълно заподозряната храна поне за 7 дни. Обичайно хранителни алергии се проявяват към мляко, яйца, фъстъци, дървесни ядки, риба, морски дарове, соя и пшеница и техни производни продукти.

  • Измерете пулса (този на детето или вашия) по време на пълен покой.

  • Приемете малко количество от въпросната храна на празен стомах. Това означава, че през последните 6 часа не трябва да сте консумирали друго, освен вода.

  • Изчакайте няколко минути и отново измерете пулса. Отчетете разликата с предишното измерване. Ако пулсът се е учестил с повече от 5-6 удара в минута, то наличието на хранителна алергия е много вероятно, дори и да няма други симптоми.

  • Освен чрез пулса, хранителните алергии могат да бъдат идентифицирани и при наличието на обриви, неестествена умора, безсъние, главоболие, болки в ставите и дори пресипване на гласа.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април