Защо ноктите ми се чупят толкова лесно?

Защото...
Защо ноктите ми се чупят толкова лесно?
inm

Да ви се похваля: в събота ходих на боулинг. Представих се ужасно, но това няма значение, защото искрено се забавлявах. За съжаление, пострада маникюрът ми – иначе казано, изпочупих го брутално :)

Разбира се, играта на боулинг е екстремно преживяване за ноктите ми, пред което ги изправям сравнително рядко. Цялата истината е, че те се чупят заради много по-тривиални причини.

Честото миене със сапун, използването на почистващи препарати без нужните предпазни средства (разбирайте: без ръкавици), както и прекалената употреба на лакове, могат да нарушат здравината на плочките.

Има и друго: редица изследвания показват, че с възрастта маникюрът (особено този на жените) става значително по-чуплив. Това често се обяснява с дефицит на определени нутриенти в организма – ценни витамини, минерали и белтъчини, необходими за поддържане на здрава структура на нокътната плочка.

784367inm

В същото време, странното оцветяване, появата на петна, омекването или обратно – втвърдяването, на ноктите биха могли да бъдат белег за някакъв здравословен проблем.

Затова е хубаво маникюра да се наблюдава постоянно, за да бъдат отчетени въпросните сигнали. А ако трансформациите в ноктите се задълбочат, е важно да се направи консултация с медицинско лице.

Та, за да са по-здрави любимците ви и да не се чупят, щадете ги! Мийте ръцете си правилно и си давайте почивка от лакирането ;)

И задължително надникнете в ей този материал, за да получите подробен инструктаж за поддържането на ноктите. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май