Историята на една настинка – 2

Още няколко интересни факти за различните й прояви
Историята на една настинка – 2

Тя е коварна, връхлита неочаквано и обърква всички хубави планове и намерения за вечерта, ваканцията или сватбената церемония.

Наричат я настинка и често я бъркат с грип. Какво (не)знаем за нея обаче?

Магически отвари

Да, вярно е – и чаят, и топлата супа притежават силата ако не да ви излекуват, то поне да подобрят значително състоянието ви, в случай, че сте настинали лошо.

Според изследване, публикувано в британски здравен вестник, засиленият и упорит прием на топли течности може незабавно да облекчи някои от най-неприятните симптоми на настинката – като кашлянето, хремата, болката в гърлото и умората.

Изследователи сравнили топли и умерено студени напитки. Оказало се, че първите имат облекчаващо и ободряващо действие.

Ето ви още една магическа отвара: чаша билков чай, с резенче лимон и пчелен мед.


200 за един живот – стигат!

Експерти изчислили, че до 75 годишния си рожден ден човек преживява около 200 настинки, което прави близо 2 години от живота му. Не е малко време, прекарано в смъркане и кашляне, нали?

За щастие, с напредването на възрастта съществува все по-малък риск от простуда. Това се дължи на факта, че като възрастни изграждате имунитет срещу повечето циркулиращи в средата вируси.

Това не означава, че не може да се появи нов. Нещо повече: той би бил много по-опасен при възрастните хора и особено ако засегне горните дихателни пътища.

Не толкова заразно зло

Чували сте, че е достатъчно да се здрависате с някого, станал жертва на настинка, за да започнете да кашляте... Но не е вярно.

Наскоро учени от университета в Кардиф опровергаха горното твърдение с безкрайно лесен експеримент.

Те поставили болни и здрави хора в една стая. Оказало се почти невъзможно инфекцията да се пренесе от един човек на друг. Всъщност, на вируса са му нужни почти идеални условия, за да ви порази.

"Настинките не са толкова заразни, както сме свикнали да се самозаблуждаваме. Повечето от тях хващаме от децата си или от партньора, при много пряк и дълбок контакт с последните", обясняват експерти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май