Как да разберем дали в зелената салата има нитрати?

Как да разберем дали в зелената салата има нитрати?

С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората все повече консумират зелени салати. Освен ползите от тях обаче, трябва да сме наясно и с вредите, които могат да ни причинят сериозни здравословни проблеми.

Проучване на "Активни потребители" установи, че в зелените салати у нас освен нитрати, често има и Е.coli., предаде bTV.

От къде идва опасността?

Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората.

Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи Е. соli може да е много опасна за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и дори пневмония.

В същото време голямото съдържание на нитрати освен стомашни проблеми, предизвиква и алергия.

Как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците?

Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.

Как да се спасим от опасностите?

Има няколко начина, с помощта на които можем да се спасим от опасните вещества.

  • Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа;
  • Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца.
  • Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо. Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата.
  • Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси.
  • Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.
  • Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии.
ключови думи:
нитрати

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май