Как се става белязан?

Как се получават белезите, тоест...
Как се става белязан?

Белези. Едни ги намират за секси. Други се страхуват панически от появата им. Или е по-правилно да се каже "от оставането им"? Неотдавна на едно място, където се сервира алкохол (къде другаде?), стана дума за тях. Някой смело се изказа, че те възниквали в резултат от увреждане на епидермиса. Не точно с тези думи, разбира се, само аз говоря по този начин.

Всъщност, вероятността да си докарате белег, наранявайки епидермиса е горе-долу никаква. Може би малко хора си дават сметка за това, но ние нарушаваме целостта на най-външния слой на кожата си почти непрекъснато, благодарение на факта, че по цял ден пипаме разни неща. Епидермисът обаче е много тънък* и се възстановява по-бързо, отколкото вие можете да произнесете стратум герминативум, което е и неговият най-вътрешен, основен пласт. Под който се намира дермата. Именно от нея нататък нещата започват да стават интересни с оглед на белезите. За разлика от епидермиса, тя е богато кръвоснабдена и наситена с нервни окончания. Ще разберем, че сме я наранили, ако ни заболи и/или ни потече кръв. По това ще познаем и вероятността от оставане на белег. Когато този слой бъде увреден, на мястото на поразените клетки бързо се формира нова съединителна тъкан, която замества нормалната кожна структура, за да предотврати изтичането на кръв и проникването на бактерии и вируси в тялото.

Какво се случва с тази временна кръпка зависи много от вида, мястото и дълбочината на нараняването. В някои зони съединителната тъкан бързо се заменя от нормални клетки, докато в други това не се случва никога. Върховете на пръстите, например, са едно от местата, където човек е почти не може да получи дълготраен "спомен" от физическо естество.

Давността на белезите може да се определи по цвета им – в началото са червени или розови, но с течение на времето избледняват и стават белезникави. Ако са възникнали в резултат от много сериозно увреждане на кожата, може би никога няма да изчезнат, но със сигурност ще се смалят.

 

* варира от 0,5 мм на клепачите до около 1,5 мм на дланите и ходилата

 

Ако имате белези, с които се гордеете особено много, можете да ни ги покажете във фейсбук, където се случват най-интересните неща през работно време.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май