Клавиатурна ергономия

Крачетата на клавиатурата са там с цел, но тя е различна от предполагаемата от вас
Клавиатурна ергономия

Всички знаят, че клавиатурата си има крачета. Почти всички са уверени, че тези крачета се повдигат, за да може задклавиатурното устройство да си осигури по-ергономична позиция при писане. Защо в такъв случай всички клавиатури не се правят издигнати под ъгъл, питаме ние?

Истината е, че когато крачетата на пишещата периферия бъдат разгънати, те поставят китките ви в екстензия или с други думи – позиция, която не е неутрална. Изпълнението на продължителни и многократно повторяеми действия в тази позиция не само, че не е съвсем комфортно, но може да доведе до проблеми с китките в дългосрочен план. Защо в такъв случай производителите на клавиатури слагат крачета на изделията си, сигурно се питате вие?

Както можете да прочетете на сайта на един от тези производители "Важно е да можем да разделим хората на такива, които могат да пишат "на сляпо" (т.е. без да гледат в клавиатурата, бел. ред.) и такива, които не могат. Предимството на разгънатите крачета за вторите е, че по този начин те виждат буквите много по-лесно. [...] За онези, които могат да пишат на сляпо обаче, нещата стоят по друг начин. […] Всъщност, разгъването на крачетата може да изложи китките им на риск, ако се окаже, че ръцете им са прекалено повдигнати. Затова за "слепите" пишещи е най-добре да държат крачетата прибрани и да използват сравнително тънка клавиатура. Различни изследвания демонстрират положителен ефект при отрицателен наклон на клавиатурата."

С други думи, ако ви се налага да поглеждате в ръцете си, докато набирате текст, тогава бихте могли да се улесните, повдигайки клавиатурата си под ъгъл. От ергономична гледна точка обаче, по-добрата идея е да пишете на равна повърхност. Ако не се чувствате комфортно по този начин, има вероятност столът ви да е снижен прекалено или пък бюрото ви да е твърде високо. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април