Когато пушенето беше здравословно...

...и маркетингът беше млад :)
Когато пушенето беше здравословно...

Дори и да живеете в пещера, със сигурност знаете, че цигарите са вредни за вас и за хората около вас. Това невинаги е било така или поне производителите на този порочен продукт са се опитвали да го внушат на хората. Неслучайно цигареният бизнес е една от индустриите, които са оказали особено силно влияние в развитието на маркетинга и публичните комуникации през последния един век.

Ако сте чели чудесната книга "Бащата на манипулацията", сигурно знаете, че в началото на 30-те години на миналия век жените в САЩ придобиват правото да пушат на обществени места. По онова време един от основните играчи на пазара е American Tobacco, но той не може да се възползва напълно от новото законодателство, тъй като актуалните дамски шарки никак не съответстват на характерния зелен цвят на пакета с марка Lucky Strike. В отговор на това, Едуард Бернайс (известен още като баща на пъблик рилейшънс), който е консултант на компанията, предприема кампания, насочена към модни дизайнери, магазини и влиятелни дами от обществото. Резултатът е, че през 1934 година зеленото се превръща в хит.

Но това съвсем не е всичко. Липсата на научни сведения по онова време никак не пречи на средностатистическия пушач в някакъв момент да се усети, че порокът му носи някои здравословни несгоди. Затова през 50-те години тютюневите компании започват да правят някои особено смели изказвания по повод своите продукти. Някои от тях включват цитати от лекари, зъболекари, атлети и публични личности, които се надпреварват да твърдят, че точно тази марка цигари ги кара да се чувстват по-здрави от всякога. Ето и някои особено емблематични примери:88629420 679 доктора лъжат за пари886291Толкова много лекари, толкова малко цигари...886288Не бъди тюфлек, запали си цигарка!

Останалите снимки - в галерията. А още от нас ще получавате редовно, ако се присъедините към уютната ни фейсбук страница :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април