Колко се пълнее без цигари?

Понякога николко, дори напротив
Колко се пълнее без цигари?

В последно време виждам как все повече страстни пушачи от обкръжението ми захвърлят дългогодишния си навик в името на едно по-здравословно, по-спестовно и по-независимо бъдеще. Има обаче една категория хора, които, въпреки че не одобряват порока си, все още се придържат към него от страх да не напълнеят. Сами се досещате, че голямата част от тях са жени.

Нямам никакво намерение да ви баламосвам – цигарите са един много добър начин за контрол на теглото, тъй като доста успешно потискат апетита и ускоряват метаболизма. За съжаление, това също така означава, че много хора, които се отказват от пушенето, качват по някой друг килограм. Искате ли да знаете колко? Имам почти конкретен отговор, да!

Той се намира в British Medical Journal, където преди броени дни публикуваха един метаанализ на 62 контролирани изследвания във връзка с последиците от спирането на цигарите. Резултатите показват, че при отказалите се без помощни средства (никотинови заместители, антидепресанти и др.) средното напълняване е с 1,12, 2,26, 2,85, 4,23 и 4,67 килограма съответно на първия, втория, третия, шестия и дванадесетия месец след преустановяване на пушенето. Тоест, една година по-късно бившите пушачи тежат около 4-5 килограма повече, като най-сериозното напълняване се наблюдава през първите три месеца.

На 12-тия месец 13% от тези изследвани са качили повече от 10 кг, 34% - от 5 до 10 кг, 37% качват по-малко от 5 кг, а 16% дори са с понижено тегло. При хората, използвали помощни средства, няма значими разлики в резултатите, т.е. тези методи не спомагат за по-добрия контрол на теглото.

inm.comИнтересни са големите вариации при отказалите се, от които 16% отслабват и почти толкова (13%) напълняват доста сериозно. Ако искаме да се придържаме към логиката, бихме могли да предположим, че колкото по-пристрастен е бил един човек, толкова повече е качил, защото е имал много повече пристъпи на абстиненция, които е туширал с храна. По-независимите пушачи вероятно са напълнели по-малко и не е изключено именно някои от тях да са отслабнали.

Независимо дали сме прави в едно такова предположение обаче, трябва да отчетем, че потенциалните вреди от пушенето далеч надхвърлят рисковете от качването на 10 килограма. Не бива да забравяме и, че превенцията от напълняване е доста по-лесна от отслабването пост фактум. Ако питате мен, 10 лицеви опори и чаша студена вода всеки път, когато изпиташ силен порив да запалиш цигара, са доста по-добро решение от посегателството над солетите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 26.07.2012 | 17:35
    Отговор на коментар #1 от : Затова е важно човек да гледа на отказа от цигари не като на лишение, а като на повече свободно време, повече независимост, по-качествен сън и възстановяване, повече енергия, че дори и повече секс (или поне либидо) :)
  • 1
    от Не е посочен | 26.07.2012 | 11:47
    Пушех повече от 10 години. Отказах ги успешно и вече 4та година не пуша. Не напълнях, а даже напротив - станах по-активна и изглеждам в пъти по-добре.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април