Не дръжте тези храни в хладилника, стават токсични

Не дръжте тези храни  в хладилника, стават токсични

Хладилникът е необходима част от всяко домакинство, защото запазва храната свежа. Някои храни обаче не трябва да се съхраняват в хладилник поради възможността да станат токсични.

Здравният експерт Димпъл Джангда разкри в Instagram, че тези храни са чесън, лук, джинджифил и ориз.

Чесън

Чесънът може да мухляса в хладилника.

"Никога не съхранявайте чесъна в хладилник, защото мухлясва много бързо, а мухълът по чесъна всъщност е свързан с рака", казва Джангда, който съветва да държите чесъна на сухо и тъмно място.

"Чесънът има ниска киселинност, което го прави предразположен към натрупване на бактерията Clostridium botulinum, която е един от виновниците за ботулизма", предупреди тя.

Лук

Лукът е растение, което е устойчиво на ниски температури.

"Когато поставите лук в хладилника, нишестето започва да се превръща в захар и започва да хваща плесен. Много хора правят тази грешка. Те режат главата на лука, използват половината за готвене, а другата запазват наполовина в хладилника. Не го правете", предупреди експертът.

Джинджифил

Подобно на чесъна и лука, джинджифилът също е податлив на мухъл.

"Много бързо мухлясва, когато го поставите в хладилника и това е свързано с бъбречна и чернодробна недостатъчност", предупреди Джангда.

Ориз

Оризът може да се съхранява в хладилник, но не повече от 24 часа. Суровият ориз може да съдържа спори на Bacillus cereus, бактерия, която може да причини хранително отравяне. Спорите могат да оцелеят при готвене.

Бактерията Bacillus cereus се развива най-добре в температурен диапазон от 4 до 48 градуса по Целзий, пише iwoman.bg. В храни като ориз бактериите могат да произвеждат токсини. Симптомите могат да се появят няколко часа след консумация на развален ориз, така че е необходимо незабавно да потърсите медицинска помощ.

ключови думи:
хладилник

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май