Новият ни стар приятел - водата

Информационна кампания срещу обезводняването тече в община Бургас
Новият ни стар приятел - водата

Убедени сме, че всеки е изпитвал последиците от летните жеги на собствен гръб, а една от най-често срещаните е дехидратацията.

Времето, прекарано навън и при висока температура, ни пресушава съвсем неусетно. Ако добавим към това и по-сериозна физическа активност, водата от тялото ни се изпарява доста сериозно, при това за кратко време.

Най-обикновеният симптом на дехидратация е жаждата и усещането за сухота в устата. При липса на внимание към тези симптоми, може да се стигне до нервност, замаяност, обърканост, мускулни крампи и др. Най-тежкото състояние при продължително намаляване на водата в тялото се характеризира с шок, бъбречна недостатъчност, ацидоза (повишена киселинност в телесните течности). Може да се стигне до загуба на съзнание, кома и дори смърт, но това е възможно при наистина продължително лишаване на организма от вода.

Именно с цел избягване на дехидратация през лятото Българският национален воден съвет проведе информационна кампания по южното ни Черноморие. Инициативата "Водата – твоят нов стар приятел" продължава до 29-ти август и обхваща общо 16 локации в община Бургас.

Специално обучен екип разяснява на почиващите и техните домакини кои са основните причини за обезводняването, неговите симптоми и как най-лесно може да се избегне. Информацията се поднася чрез забавни игри, в които се включват както възрастните, така и децата. На място всеки желаещ може да си направи и компютърен тест, чрез който да установи дневната си нужда от вода.

А ние се надяваме това да е само първата от серия информационни инициативи, посветени на водата :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май