По-малко седене = повече здраве

И по-дълъг живот
По-малко седене = повече здраве
inm

На пръв поглед уравнението "разумно хранене" + "редовни тренировки" = "добро здраве" изглежда ясно като 2+2=4. Реалният живот обаче изобщо не се свежда до прости числа и уравнения.

В реалния живот между двете известни в първото равенство има и една невидима на пръв поглед величина: доста свободно време, което също следва да бъде запълнено по определен начин, за да е верен крайният резултат. И това неизвестно, разбира се, има огромно значение :)

Две независими едно от друго изследвания, публикувани наскоро, заключават, че от огромно значение е да не се заседявате много-много на едно място, ако искате да сте здрави и да живеете дълго.

Първото проучване, публикувано в престижен британски журнал, е дългогодишно и е проведено в Австралия. То изследва почти 12 000 австралийци в широк възрастов диапазон и техните здравословни навици: заболявания, тренировъчен режим, хранене, пушене и т.н.

Към всичко това бил добавен и въпрос относно времето, прекарано в гледане на телевизия на дневна база. Според експертите така адекватно може да се обобщи всеки анкетиран средно колко време от деня си прекарва в седнало положение. Гледането на телевизия включва времето, прекарано в седене, особено в компанията на технологични иновации като компютър, лаптоп, таблет, джобна конзола и т.н.

На базата на комплексни таблици учените изолирали влиянието на отделните фактори върху средната продължителност на живота. Оказало се, че австралийците гледат много телевизия и това не е добре.

Всеки час след 25-годишна възраст, прекаран в пасивни занимания, води до намаляване на очакваната продължителност на живота с малко повече от 21 минути. За сравнение, авторите на проучването посочват, че всяка изпушена цигара отнема по около 11 минути живот.

inmСпециалистите изчислили още, че човек, който гледа телевизия средно по 6 часа дневно, се очаква да живее с почти 5 години по-малко, от някой, който почти не поглежда монитор. И това се отнася дори за тези, които обръщат внимание на храната си и тренират редовно: ако в свободното си време те не се движат особено и не извършват каквато и да е физическа дейност, здравословен ефект от останалите им усилия на практика почти няма.

Друг анализ, базиран на резултатите от 18 различни изследвания, посветени на връзката между заседяването и здравето, твърди, че колкото повече време човек прекарва в седнало положение, толкова по-уязвим е за проблеми като сърдечно-съдови заболявания, диабет, и др. Освен това рискът от преждевревенна смърт се увеличава с 50%.

Най-предразположени към здравословни проблеми са хората, работещи в офиси, тъй като те прекарват между 50 и 70% от деня си в седнало положение.

Неслучайно експертите предупреждават, че 30 минути движение дневно имат своето здравословно значение, но е много важно и как прекарвате останалите 23 часа и половина. С други думи, за да бъдете здрави, седете по-малко :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май