Похапваме пластмаса, без дори да знаем

Изследователи я откриха в морската сол
Похапваме пластмаса, без дори да знаем

Морската сол, събрана от океаните на планетата, е замърсена с пластмаса. Изследователи откриват следи от пластмаса в продуктите, продавани в Китай, САЩ и цяла Европа, се споменава в данните на проучването, поместено в Guardian.

Частиците пластмаса са от пластмасови отпадъци в океаните, които се разграждат и в крайна сметка се оказват в храната ни. Предишни проучвания установяват, че пластмасата се открива и в рибата, която ядем.

Специалистите от Щатския университет на Ню Йорк изследват микроскопичните частици пластмаса в солта, бирата и питейната вода.

Пластмасата не е широко разпространена единствено в ежедневието ни, но и в околната среда. Такива частици могат да се открият във въздуха, водата, морските дарове, бирата, солта – пластмасата е навсякъде.

Учените анализират проби от 12 вида морска сол, включително 10, които могат да се намерят в търговската мрежа в САЩ. Според резултатите, ако хората консумират препоръчителното дневно количество сол, те може да погълнат до 660 частици пластмаса ежедневно. Притеснителното е, че мнозина консумират дори по-голямо количество.

За съжаление, все още няма данни за ефекта от пластмасата в нашата храна. Важно е обаче да се фокусираме върху потока на пластмаса в обществото ни и да се потърсят други материали, които да я заместят, допълват специалистите. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март