Разстроен ли си?

Не се тревожи, все някога ще ти мине...
Разстроен ли си?

Надявам се да не сте го разбрали от собствен опит, но напоследък у нас се развърлува някакъв неприличен вирус. Вирус ли беше, струпване на лоша енергия ли беше, не знам. Въпросът е, че жертвите се оплакваха от неприятни симптоми: кашлица, температура, треска, повръщане, разстройство, които при различните хора се комбинираха по различни начини. Е, при мен нещата се развиха с щастливото температура+диария, като по-големи вреди определено ми нанесе второто. Затова сега бих искала да споделя с вас това, което научих по време на боледуването си.

Преди да се хвърлим в разсъждения обаче е добре да изясним какво е разстройство. Най-общо казано, то представлява по-бързото преминаване на храната през стомашно-чревния тракт, отколкото това се случва, когато сме здрави.

Голямата бързина на придвижването на храната възпрепятства тялото ни да абсорбира хранителните вещества и водата от храните, които консумираме. На това дължим и характерното агрегатно състояние на отделяните изпражнения.

Неслучайно по време на диария се препоръчва ядене на печени картофи, ориз, сухари, сирене. Същите са хигроскопични и се справят добре с абсорбирането на вода, което допринася за запазването на консистенция и забавяне на иначе ускореното преминаване на храната през тялото. Добре е също така да се ограничавате от храни, съдържащи фибри, тъй като са трудносмилаеми. Това означава временно скъсване на отношенията с пълнозърнести и бобови, плодове и зеленчуци.

inm.comАко разстройството ви е причинено от вирус, ще ви е от полза да знаете, че обикновената диария няма почти нищо общо с вирусната такава.

Макар проявленията при двете да са доста еднакви, при първата възстановяването може да отнеме до няколко дни. Въздържанието от храна и взимането на активен въглен в най-общия случай помагат.

Само че вирусното разсройство, освен въздържанието от храни изисква и прием на по-силни медикаменти, каквито могат да ви препоръчат фармацевтът или личният лекар.

Тревожното е, че борбата с развълнуваните ви черва може да продължи над седмица. И това е напълно нормално, колкото и ненормално да ви звучи.

Освен да се тъпчете с лекарства, в случай, че бъдете покосени от това неблагодарно заболяване, е важно непрекъснато да пиете вода, за да възстановите изгубените при изхождане течности.

Не забравяйте, че докато се борите с връхлетялата ви диария, е твърде възможно да се чувствате отпаднали и да загубите от теглото си. Да страдате от лош дъх. Срещу всичко това не можете да направите кой знае какво, освен да си почивате достатъчно и да не се предавате на отчаянието.

Най-интересното, което научих с въпросното заболяване обаче е, че просто трябва да отмине. Иначе всички трикове, които прилагате, няма да дават максимално високи резултати.

Вече над седмица съм обречена само на вода, картофи, ориз, сухари, сирене и едва сега мога да заявя, че съм почти излекувана. Мои близки споделиха сходни изживявания.

Затова, не увесвайте нос! Разстройството все някога ще ви мине :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април