Рецепта за дълъг живот

И хубав
Рецепта за дълъг живот

Предупреждаваме ви, че тя ще предизвика на двубой както кулинарните ви умения, така и много други.

Основната съставка все пак се нарича "грижа към здравето". А ако добавите още няколко други - в правилните пропорции, може да сте сигурни, че ще хванете дълголетието за опашката.

Ето кои са те:

Щипка комуникация

При общителните хора съществува с 50% по-нисък риск да развият деменция с възрастта, твърдят шведски учени.

В изследването си те наблюдавали 500 жени и мъже на 78 и повече години. Участниците описали себе си като персони, които рядко реагират остро на стресови ситуации.

Освен това, те се отличавали с много добри комуникационни умения и приятелите им ги описват само с една дума - "душата на компанията".

Изводът е, че общуването е добра превенция срещу редица заболявания, свързани с паметта, които се отключват и задълбочават с възрастта.

Баланс, гъвкавост и физическа издръжливост

Това са все умения, присъщи за атлетите. Обикновеният човек също може да се похвали с такива, а точно те го предпазват от лоши контузии при падане. И най-вече – от фрактури на бедрената кост, които могат да влошат и да активират други здравословни проблеми.

Ако развиете въпросните качества в себе си, може да бъдете сигурни, че и на 100 години, ще се чувствате добре и рискът от травми ще е нисък.

Лилаво меню

Боровинки, къпини, лилави картофи, смокини...

Всички те дължат дълбокия си, наситен цвят на полифенолите в тях – съставки със силно антиоксидантно действие, за които се смята, че понижават риска от сърдечносъдови заболявания и предпазват от Алцхаймер.

В същото време, те поддържат гъвкавостта и еластичността на стените на кръвоносните съдове.

А скорошно изследване твърди, че ако добавите тъмен сорт грозде в хранителния си режим, може да подобрите значително дейността на мозъка си.

200 грама боровинки на ден пък активират по-успешната комуникация между мозъчните клетки.

Любов по чая

И зеленият, и черният съдържат катехини – отново полифеноли, които понижават опасността от сърдечносъдови заболявания, като поддържат еластичността на кръвоносните съдове. Така че, ако пийвате по-често и повече от ароматната течност, със сигурност ще допринесете за удължаването на живота си.

А колкото повече, толкова повече, нали? ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май