Седене за начинаещи

Готови ли сте да се върнете в първи клас?
Седене за начинаещи

Откъде-накъде ще ви наричаме начинаещи? Точно вас – професионалистите, превърнали седенето в изкуство! Та нали това е нещото, с което се занимавате по цял ден и най-вече в настоящия момент. Извинете, извинете. Вие сте напреднали. Всъщност, има голяма вероятност да сте толкова напреднали, че да имате нужда да започнете отначало.

Или с други думи – начинът, по който си мислите, че седите навярно доста се различава от случващото се на практика. Наблюденията ни показват, че хората седят "изправени" по два основни начина:

inm.comВъв флексия. Това е добре познатото ни прегърбване и е по-често срещаният от двата случая. При него раменете са отпуснати и главата е издадена напред. Ако се превърне в навик може да доведе до структурни изменения в опорно-двигателния апарат, до хронични болки във врата, таза, гърба и до т.нар. плитко дишане. Плиткото дишане, от своя страна, лишава мозъка и мускулите от достатъчно кислород и често става причина за възникването на умора, депресии, безпокойство и проблеми със съня.

В екстензия. На прост български език това ще рече "обратно на изгърбването". Гръбнакът е извит назад, подобно на лък или на войник в стойка "мирно", ама много мирно. Обикновено това се случва, когато работим под напрежение и рефлективно стягаме мускулите по цялото продължение на гърба си в отговор на този стрес. Продължителното седене в подобна поза също може да допринесе за възникването на мускулни дисбаланси, болки във врата и раменете, възпаление на седалищния нерв (ишиас) и други болезнени състояния.

Лесно бихте могли да проверите дали попадате в една от двете категории като си вземете едно столче и го замъкнете пред огледалото. Седнете така, че да отразите по-хубавия си профил и затворете очи. Опитайте се да заемете позата, в която според вас сте изправени. Отворете очи и се огледайте. Виждате ли следи от изгърбване или екстензия? Отбележете как се чувствате в тази поза, но не се опитвайте да я коригирате. Вместо това, отново затворете очи. Поемете дълбоко дъх и се изпънете назад. После издишайте и се прегърбете напред. Повторете цялата процедура два-три пъти, като позволите на таза да се движи. Отмятайте глава назад, когато се изпъвате и я отпускайте върху гърдите при обратното движение.

inm.comСега бавно възстановете изправената си стойка, без да отваряте очи. Почувствайте тежестта си. Равномерно ли е разпределена върху седалището? Или може би е малко напред или назад? Наместете се, като можете дори леко да се разклатите наляво-надясно. Усещате ли стегнатост в сгъвачите на бедрата (отпред, точно в сгъвката на хълбоците)? А някъде другаде? Отпуснете се.

Изчакайте да се почувствате напълно "балансирани" и отворете очи. Сега е моментът да проверите дали вътрешното ви усещане отговаря на това, което виждате в огледалото. Ако все още има несъответствие, затворете очи и повторете "тренировката".

Идеята на цялото това наглед неразумно занимание е да придобиете обективно чувство за начина, по който изглеждате, докато седите. Това, от своя страна, ще ви помогне да коригирате стойката си във всеки един момент, когато е наложително, докато правилното седене се превърне в навик.

Пожелаваме ви приятно и безаварийно контактуване със всякакви столове, дивани, кресла, пейки и табуретки. И не се притеснявайте да правите забележка на околните, ако видите, че седят неправилно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април