Тези признаци на пролетна алергия приличат на настинка

Тези признаци на пролетна алергия приличат на настинка

Пролетта наближава, а заедно с нея предстои обостряне на пролетните алергии при хора, страдащи от този проблем. Зимният сезон е характерен с повишената заболеваемост от грипни, вирусни инфекции и настинки. И преходът между зимата и пролетта може да ви накара да объркате пролетната алергия с настинка заради сходството в оплакванията. 

Кои са симптомите на пролетна алергия, наподобяващи настинка? 

Внимание! Статията е информативна. Ако имате оплаквания, които не можете да определите, консултирайте се с лекар. 

Хрема 

Хремата е един от най-често бърканите симптоми на алергия, защото тя се случва и при настинки и вирусни инфекции. Дразненето на алергените предизвиква реакция в носната лигавица, която започва да отделя секрет. Можете да разпознаете кога хремата е причинена от алергии по това, че тя е водниста, не е лепкава и не е гъста, няма цвят, за разлика от хремата, причинена от вируси и настинки. 

Кихане 

Кихането е много характерен белег на пролетни алергии. Не бързайте да взимате противовъзпалителни медикаменти, ако започнете да кихате и мислите, че сте настинали. Така само ще натоварите организма с излишни лекарства, които нямат отношение към състоянието ви. 

Главоболие и отпадналост 

Главоболието и отпадналостта са характерни за грипните състояния, дори и за настинките, но могат да се появят и при пролетни алергии. Затова и често двете състояния биват обърквани едно с друго. Пролетните алергии предизвикват главоболие и могат да ви накарат да се чувствате неенергични заради затруднението, което хистамините предизвикват във функциите на имунната система. 

Болезнено гърло 

Друго оплакване, което много наподобява настинка и вирусна инфекция е болното раздразнено гърло. Лигавицата на гърлото може да се раздразни при пролетни алергии и това да ви накара да объркате състоянието с настинка. Възпалението в лигавицата на гърлото се случва заради дразненето на алергените, предизвикващи реакция в тъканите на дихателните пътища. 

Заглъхване на ушите, пукане, сърбеж 

Когато сте болни или настинали, инфекцията често засяга и ушите, особено ако е налице хрема. В такива случаи е възможно ушите да припукват, да заглъхват или да усещате сърбеж навътре в средното ухо. Същото може да се случи и при алергии заради раздразнението и възпалението, които алергените предизвикват в дихателните пътища и лигавиците. И тъй като те са свързани помежду си с вътрешното ухо посредством носоглътката, оплаквания могат да се появят и в ушите. 

източник: az-jenata.bg

ключови думи:
алергия

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май