Фрапиращи истини за лековете против стрес - 1

Показвайте емоциите си, не ги подтискайте!
Фрапиращи истини за лековете против стрес - 1

Ако дълбокото дишане, редовните курсове по йога и добрите приятели все още не са ви помогнали да се справите със стреса, не се тревожете... Проблемът не е във вас.

Оказва се всъщност, че понякога широко разпространените методи за борба с чувството за безпокойство и напрежение, никак не вършат работа. Нека ви предложим няколко по-добри стратегии, а?

Вместо неадекватен разговор, почивкa

Уверяват ви, че не е хубаво да си лягате ядосани. За това, вместо да потънете в царството на съня, започвате да разговаряте, да спорите, да се карате.

Надявате се, че ако стигнете до компромисно решение с източника си на раздразнение, на сутринта ще се чувствате значително по-добре. Да, ама – не.

"Истината е, че насилената дискусия преди лягане може да влоши още повече нещата", обяснява Андреа Уитънборн, асистент в семейната терапевтична програма в университета във Вирджиния.

"Когато човек е разстроен, онази част от мозъка му, отговорна за емоциите (т.нар амигдала), започва да реагира, изпращайки негативни сигнали. Така възможността за спокоен и разумен разговор, който да доведе до положителен резултат, намалява значително.", казва още Андреа.

С две думи: може би е по-добре да задържите размяната на истини за другия ден. Легнете, починете – утрото в повечето случаи наистина е по-мъдро от вечерта.

Вместо затвор, свобода на емоциите

Докато бяхте малки родителите ви учеха да контролирате настроенията си. Като възрастни, вече смятате за още по-важно да не давате воля на лошите чувства. Твърдите, че не е възпитано, а редица изследователи казват, че не било и твърде здравословно.

Всъщност обаче наскоро се появи чисто нова теория, отричаща досегашните схващания. Проведено е проучване, което наблюдава как прекият израз на емоции като страх или възмущение, влияе върху организма.

Оказва се, че ако човек дава воля на гнева си, това кара мозъкът му да произвежда по-малко кортизол. А повишените нива на въпросния хормон, както ви е известно, могат да доведат до редица заболявания като затлъстяване, загуба на костната плътност и сърдечносъдови проблеми.

Очаквайте продължение...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май