Храни, които вредят на мозъка, и ни правят по-глупави

Храни, които вредят на мозъка, и ни правят по-глупави

Спазването на здравословен хранителен режим е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве на мозъка.

Черният шоколад, авокадото, мазната риба, плодовете и броколите - всички те са познати като суперзвездите на храните, които укрепват мозъка и присъстват в повечето хранителни режими. Но има и много храни, които имат обратен ефект и могат да намалят интелигентността ви, защото засягат паметта и не влияят добре на настроението ви. Затова е важно да идентифицирате тези храни и да ги изключите или ограничите от режима си, за да намалите ефекта им.

 

Пържени храни

И така, колко вредни са всъщност пържените храни? Пърженото пиле и пържените картофи не само влияят зле на стомаха ви, но и ще навредят на мозъка ви. В проучване, публикувано през 2016 г. в Journal of Nutritional Science, хората, които са се хранили с много пържени храни, са показали лоши резултати на когнитивни тестове, оценяващи ученето, паметта и мозъчната функция. Обратно, тези, които са консумирали повече храни на растителна основа, са постигнали по-високи резултати.

 

Безалкохолни напитки

Вероятно вече знаете, че трябва да се въздържате от безалкохолни напитки, но трябва да избягвате и плодовите сокове, енергийните напитки и сладкия чай.

"Големите количества захар причиняват неврологични увреждания", защото предизвикват възпаление, казва Уесли Делбридж, и говорител на Академията по хранене и диететика в САЩ.

Изследователите установяват, че хората, които редовно консумират сладки напитки, е по-вероятно да имат по-слаба памет, по-малък общ обем на мозъка и значително по-малък хипокампус, (частта от мозъка, отговорна за ученето и паметта) отколкото тези, които не консумират.

 

Риба тон

Салатата с риба тон веднъж в месеца не е проблем, но не я превръщайте във всекидневна храна. Рибата тон, както и рибата меч, акулата, кралската скумрия и рибата кефал, има по-високи нива на живак от много други видове морски дарове. Проучване, публикувано в сп. "Integrative Medicine", показва, че при хора с високи нива на тежкия метал в кръвта се наблюдава 5-процентен спад в когнитивните функции.

 

Алкохол

Въпреки че от време на време чашата червено вино може да бъде здравословна, прекомерното пиене може да бъде токсично за мозъчната ви функция, независимо от възрастта ви. Изследвания, включително проучване, установяват, че умереното пиене - дефинирано от изследователите като около едно до три питиета на ден - може да увреди мозъка. Хипокампусът е особено уязвим.

 

Преработено месо

Ако обичате да ядете преработено месо, може да сте изложени на по-голям риск от развитие на деменция, показва проучване, публикувано през април 2020 г. в сп. "Neurology". Въпреки че проучването не доказва причинно-следствена връзка, изследователите установяват, че деменцията е по-често срещана сред участниците, които ядат силно преработени меса, като колбаси, сушени меса и пастет. Според заключенията хората без деменция са били по-склонни да се хранят с разнообразна храна, включваща плодове, зеленчуци, морски дарове и птиче месо.

 

Бързо хранене

Като начало, високите нива на наситени мазнини, които се съдържат в мазните бургери и пържените картофи, могат да затруднят борбата с плаките, причиняващи Алцхаймер. Освен това нивото на натрий, съдържащо се в средностатистическата храна за бързо хранене, може да причини "мозъчна мъгла". Високото кръвно налягане, често предизвикано от консумацията на твърде много солени храни, може да ограничи притока на кръв към мозъка и да влоши фокуса, организационните умения и паметта,

 

 

 

ключови думи:
вредни храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март