Хроника на настинките -1

Научете повече за тях
Хроника на настинките -1

Единственото нещо, в което сме сигурни след последната настинка, е че... нямаме желание да ни се случва скоро. За това веднага, след като ни напусна, решихме да се поровим в най-новите изследвания по темата. И ето някои любопитни неща, на които попаднахме:

48 часа назад

От къде всъщност дойдоха внезапната хрема и болката в гърлото?! Вместо да си задавате този въпрос, върнете лентата 48 часа назад. Партито в Пешо беше супер, но може би точно той е причина за настоящите ви проблеми.

Експерти от университета в Кардиф, Великобритания, смятат, че на вируса са му нужни около 2 дни, за да обхване напълно стените на клетките и да предизвика познатите симптоми. Също така няма как да знаете дали това, което ви превзема, е грип или просто настинка.

Доста трудно е да се предвиди и как ще се развие самата инфекция. Понякога дори добрите специалисти бъркат настинката с грип. За това, ако искате да разберете какво точно ви мъчи, използвайте правилото на Рон Екълс, директор на университета в Кардиф.

"Вирусите на настинката обикновено не предизвикват температура при възрастните", обяснява той. "Внезапна атака, едновременно на температура и кашлица, е най-добрият знак за връхлитащия грип".

Да победим настинката с...

Аптечката ви може да е пълна с лекарства "за всеки случай", но според експерти най-ефикасното оръжие срещу неканената гостенка не са хапчетата. По-лесно ще я преборите, ако се поизпотите, докато спортувате.

Това става ясно след експеримент, проведен в университета Апалачи в Северна Каролина, САЩ. Целта на учените била да установят как тренировката влияе върху имунната система и вирусите.

Оказва се, че почти всяко физическо упражнение се отразява добре на имунитета и ни прави по-издръжливи.

С две думи: за да сте здрави, тренирайте най-малко 5 пъти седмично, ей така, профилактично. 30-минутни сесии са абсолютно достатъчни в началото, а с времето можете да ги разнообразявате и удължавате леко, тъй като тялото свиква доста бързо с всяко движение.

Имайте предвид обаче, че претоварващите програми не са за препоръчване, защото изтощават допълнително.

Късно лягане – само в краен случай!

Колко часа спахте снощи? Ако са по-малко от седем, нека ви съобщим, че при вас съществува тройно по-висок риск да ви пипне настинка. Такива са резултатите от наскоро проведено изследване, от което става ясно още, че е важно да използвате пълноценно времето в леглото, което означава... да спите в него.

Участниците в експеримента, които използвали по-малко от 92% от времето си в леглото за сън (т. е. по предназначение), били изложени на поне 5 пъти по-голям риск от настинка, за разлика от тези, които спали по-дълбоко и за по-дълго време.

Така че изключете телевизора, спуснете щорите и се погрижете около вас да щъка само тишина...

За още любопитни факти около настинката, очаквайте следващата част.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май