Пет удивителни факта за Земята

Днес честваме международния ден на нашата планета
Пет удивителни факта за Земята

Ние хората рядко се замисляме какво удивително място е планетата, на която живеем. На днешната дата празнуваме факта, че именно Земята е нашият дом. Ето няколко невероятни факта за планетата Земя, които често забравяме:

 

·      Формата на Земята не е идеално кълбо

Въпреки, че от космоса изглежда сякаш Земята е с идеална форма, в действителност не е точно така. Учените са доказали, че обемът на планетата е неравномерно разпределен.

 

·      По-голямата част от Земята е все още неизследвана

Океаните заемат около 71% от повърхността на Земята. Счита се, че изследователите са имали достъп до едва 5% от тези води.

 

1692868Pinterest

 

·      Най-разпространеният минерал на Земята е и най-неизвестният

Става дума за бриджманит – магнезиев силикат, който заема около 38% от повърхността на планетата Земя.

 

·      Почти една трета от повърхността на Земята е покрита с дървета

Безспорно, цифрата е била много по-голяма. За съжаление от 19-ти век насам сме изсекли половината от горите на планетата. Остават около десет милиарда акара, което е близо 31% от земната площ. Горите абсорбират въглеродния диоксид, който ние отделяме в атмосферата, което ги прави от изключително значение за бъдещето на Земята.

 

1692909Pinterest

·      На Земята има около 1500 вулкана, които могат да изригнат

За щастие, по-голямата част от тази цифра са спящи. Според учените само една трета от действащите вулкани са изригвали в рамките на историята на човечеството.  

Ако искате още доказателства за това какво невероятно място е Земята и колко е важно да се замислим за бъдещето й, ви предлагаме да изгледате този документален филм.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април