Вкуси Ориента отблизо

Заатар ще ви очарова
Вкуси Ориента отблизо

Универсалният начин за общуване с т.нар. чужбина е пътуването. За наше най-голямо нещастие обаче, то се случва твърде рядко и трае безсрамно кратко. Затова всячески търсим алтернативни начини да се докоснем до близките и далечни места по света, без да напускаме границите на държавата, която обитаваме. Някои обичат да четат. Други гледат снимки. Трети се посвещават на изучаване на езика. Четвърти слушат музиката. Аз ям.

О, да! За мен яденето винаги е било най-директният начин да се телепортирам на желаното от мен място. Да се почувствам по начина, по който се чувстват местните. Да вдъхна същия аромат и да усетя същия вкус. Да се потопя в дългогодишните традиции, които са формирали хората там такива, каквито са... но да не губим време в лирика, а да запретнем ръкави и да се отправим към не чак толкова далечния Изток.

Удоволствието от днешното пътешествие ще е огромно, защото посещаваме не една, а минимум осем държави. Така е, защото миксът от подправки, който сме на път да приготвим, е характерен за кухните на Ливан, Армения, Египет, Йордания, Иран, Турция, Мароко, Тунис.

Знам, че първоначално ще се чудите какво да правите с него, но постепенно ще откриете, че сте се пристрастили и имате нужда да го поставяте в абсолютно всичко. Като за начало ще ви предложа да опитате как се съчетава с яйца, хумус, месо, зеленчуци тестени изделия. Някои го комбинират с кисело мляко за направата на дип, но аз лично не съм впечатлен от резултата.

Към всичките тези дестинации се отправяме с помощта на:

  • 4 супени лъжици сушена мащерка

  • 1 супена лъжица препечен сусам

  • 2 чаени лъжички стрит сумак (ще го откриете по близкоизточните магазинчета на Женския пазар, естествено)

  • сол на вкус

Всичко това се стрива добре в хаван. Ако се изкушите да направите по-голямо количество, задължително го съхранете в хладилник, защото маслата от счукания сусам имат склонността да гранясват...

О! Ето, че пристигнахме!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април