Вкусни моменти: печена есен

От диви круши
Вкусни моменти: печена есен

Септемврийското слънце вече е обагрило виолетовите страни на Витоша, а прошарените дървета греят като мед под лъчите му.

Циганското лято си отива, макар и физически още да не го усещаме. Ухае на пушек, мокри листа и златна есен. Хрумва ни сладка идея, с която да приветстваме сезона. Ммм, печени диви круши... Кадифено меки.

Необходими продукти:

5 малки, ароматни круши (може и обелени)

3-4 супени лъжици кафява захар

1-2 супени лъжици мед

100 мл вода

1 шушулка ванилия или 1 клонче карамфил 

сокът на един портокал 

щипка канела на прахinm.com

50 грама орехи или други ядки

По желание:

50 мл. десертно или сухо бяло вино

Как да приготвите:

Измийте крушите и ги разрежете по дължина. Оваляйте половинките в кафява захар.

Издълбайте семките с лъжичка и в получената дупчица поставете по една ядка. Поръсете отгоре с канела и капнете малко мед.

Подредете крушите в подходяща тавичка. Залейте ги с вода, портокалов сок и вино. Ей, накъде без ваниловите семенца или карамфила? Разпръснете ги неравномерно вътре.

Пъхнете тавичката в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете около 40 минути, докато виното почти се изпари. А из къщата се разнесе аромат на печена есен...

От време на време, поливайте крушките със сосчето. Просто така, за да не ви стане скучно.

Kогато забележите симпатичните приятелчета да омекват и покафеняват, значи е време да изключите фурната.

Десертът се сервира леко охладен. За още по-богат вкус пък, може да добавите и топка ванилов сладолед, полят със сиропа от печените круши.

Накрая, не забравяйте да се потупате мислено по рамото за поредната перфектна кулинарна изява! ;)

 

Очаквайте продължение: солено-сладък аналог на рецептата...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 26.09.2011 | 16:34
    Обичам печени дюли :) Ама и крушите сигурно стават вкусни така :)) Дано! Защото смятам да ги приготвя днес. Стискайте плаци :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май