Вкусни печени картофки с масло и чесън

За една бърза и полезна вечеря
Вкусни печени картофки с масло и чесън

Май е по-добре да престанем с тези изкушаващи рецепти за сладкиши с черен шоколад или за пържени филийки с ягоди. Те са чудесно кулинарно решение за всеки специален момент от живота, но трудно биха могли да минат за основно ястие, нали?

Освен това постепенно и неусетно ще дойде време за вечеря и ще трябва да я посрещнем подобаващо.

Бързаме да споделим обаче, че въобще не се чудим какво да сготвим тази вечер. Решихме още на първото изречение. Защото тези печени картофи са просто идеални за лакомите ни намерения.

Що се отнася до картофа, той има доста противоречива хранителна репутация. Веднага предупреждаваме, че средно големият съдържа приблизително около 164 калории.

Също така има сравнително висок гликемичен индекс (ГИ). Да припомни, че продуктите с висок ГИ се разграждат доста бързо до глюкоза, което може да предизвика силен инсулинов отговор. Вследствие на това – и евентуален нов глад за въглехидрати.

Обаче...

Печените сладури, които ни предстои да приготвим сега, ще комбинираме с масло, тоест – с мазнина. Надяваме се, че това ще спомогне за по-бавното усвояване на захарта от тялото.

Иначе нямаме никакви забележки към маслото. За многобройните му хранителни достойнства може да прочетете тук! Чесънът пък е чудесен източник на калций, фосфор, селен, витамин C, витамин B6 и магнезий. Тази убийствено добра комбинация осигурява перфектна имунна защита. Предполагаме, че наистина е супер оръжие срещу вампири... Кой знае :)

Ако сте решили да готвите с нас, да започваме! Ето и необходимите продукти за тези вкусни печени картофи:

6-7 големи картофа

2 супени лъжици зехтин

4 супени лъжици масло, нарязано на тънки кубчета

3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно.

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 225 градуса.

Хубаво измийте картофките, защото ще ги ползвате с кората (би било добре, ако са пресни). Не се тревожете: след около 40 минути тя ще се превърне в хрупкаво, златисто и вкусно удоволствие.

Сега сложете измитите зеленчуци да се варят за 10-15 минути. Врялата вода ще ги "изкъпе" допълнително и ще намали времето за печене. Разбира се, ако ви мързи, може да преминете директно към момента с печенето.

В случай, че се придържате към предварителния план: Извадете картофите от врящата вода, изцедете ги и направете тънки разрези във всеки един от тях с помощта на нож. Гледайте въпросните разрези да са на интервали, приблизително 3 милиметра един от друг.

Е, не се престаравайте чак толкова. Важното е да не сплескате картофа, докато го разрязвате.

След това наредете кулинарното си произведение в подходяща тавичка. Скрийте скилидките чесън и кубчетата масло между разрезите. Поръсете картофите със сол и зехтин. После ги оставете да се забавляват поне за 40 минути във фурната (или за час, ако сте пропуснали варенето).

Малко преди да са готови, ги полейте с още зехтин, за да станат по-хрупкави. Ммммм!

А, може би се чудите какво е това зелено нещо в картофите ли? То е вкусен песто сос, за чиято рецепта обаче ще си поговорим друг път :)

За сега имате за задача да усвоите основната рецепта и после заедно ще я усъвършенстваме.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 01.12.2012 | 00:56
    Направих всички стъпки и резултатът си заслужаваше! Мега вкусните картофки, а коричката е просто невероятна!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май