Врътнете си една шакшука!

Ще триете сълзи на умиление
Врътнете си една шакшука!

Как се врътва една шакшука? Зависи кого питате, защото това ястие се приготвя по минимум 7 893 различни начина. Смята се за присъщо на сефарадската еврейска кухня, но всъщност е изпълзяло от Магреб, като най-вероятният претендент за изобретяването му е Тунис. Може да се яде с един и същи успех като закуска, обяд, вечеря и междинно хранене.

Аз под секрет ви казвам, че ако сте се "издокарали" предната вечер и намерите кой да ви врътне една шакшука, сериозно ще си преразгледате списъка с топ 3 ястия против махмурлук. Чао, шкембе чорба, здравей, ти божествена червена манджо с яйца!

Какво ни е необходимо, за да те сготвим в количество за двама умерено гладни или един бедстващ?

  • 7 яйца

  • 1 консерва от 400 грама белени домати или домати на кубчета

  • 1 голяма глава лук, нарязана на едри полумесеци (може и две, ако сте големи почитатели)

  • 5 скилидки чесън, нарязани (казаното за лука важи и тук)

  • 1 зелена чушка, накълцана на дребни парченца

  • 1 червена чушка, пак на ситно

  • 2-3 люти чушки по ваш избор или лютив червен пипер

  • 1 чаена лъжичка пушен или обикновен червен пипер

  • 150 грама натрошено бяло сирене

  • 1 връзка наситнен магданоз за поръсване

  • щипка млян кимион

  • сол и черен пипер на вкус

  • зехтин, студенопресован

А сега какво?

Взимате един хубав огромен тиган с похлупак и в него загрявате зехтин на средна, клоняща към висока температура. На котлона. В този зехтин запържвате лука, като към него прибавяте и щипката кимион. След това идва ред на абсолютно всички чушки и преминавате към готвене на средна температура, докато омекнат.

Тук се включват чесънът и всички останали подправки, както и лютият червен пипер, ако сте го предпочели пред лютите чушки. После добавете и консервата домати (нарязани, ако са били цели преди това) и оставете всичко това да къкри, докато се посгъсти. Може би ще трябва да се заредите с 10-15 минути търпение.

Когато това се случи, се заемате с яйцата. Счупете ги директно в къкрещата течност, в предпочитана от вас конфигурация или напълно безразборно. Похлупете с капака и оставете под него да се случат магийките. Това са още 5-6 минути или малко повече, ако искате жълтъкът да е напълно втвърден. По-добре е да не искате.

След като свалите от огъня, можете да подправите допълнително със сол, черен пипер и още кимион. Това е по желание. Задължително е да поръсите с натрошеното сирене и накълцания на ситно магданоз обаче. Омммм!

 

Между другото, ако харесате страницата ни във фейсбук и я споделите с ВСИЧКИТЕ си приятели, ние ще ви врътнем една шакшука. Много добре ни се получава, честно!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април