Кулинарен трик: перфектни оризови топченца

Или как да ги оформим по най-лесния и бърз начин
Кулинарен трик: перфектни оризови топченца

Вече имах възможността да ви споделя, че съм голям фен на японската кухня и по-специално на сушито. Да, да, да! Обичам ги тези малки оризови хапки и, без майтап, мога да изям промишлено количество от тях, ама това под секрет =) 

Най-готиното обаче е, че преди известно време се научих да си ги приготвям сама. Не, изобщо не е трудно. А, ако не ми вярвате, просто трябва да се върнете тук и ще се уверите, че съм права.

Всъщност, правя си най-популярния вид суши – т. нар. маки. Става въпрос за онези симпатични зелени рулца, увити в специални кори от водорасли (нори).

Лошото е, че въпросните кори могат да бъдат намерени трудно на българския пазар. Продават се в няколко японски ресторанта и в две-три големи хранителни вериги, но, като цяло, количеството им се изчерпва доста бързо.

Когато стане така, че не мога да си ги осигуря, прибягвам към направата на нигири, който, според някои източници, е много стара разновидност на суши. В най-простия си вид представлява ръчно оформена топка ориз, върху която се слага парче риба, морски дарове или други такива все вкусни неща.

Общо взето, нигири, поне за мен, е доста по-фасулско за реализация от маки. Проблем срещам единствено в самото оформяне на топченцата, защото никога не успявам да им направя перфектна форма. Днес обаче попаднах на един супер трик, който, струва ми се, ще реши проблема ми веднъж завинаги.

Намерих го тук, в този изключително вдъхновяващ блог за рецепти. Та, ето каква е процедурата. Малък къс от найлоново фолио се постила върху дъното на кафена или друга по-мини чашка и се напръсква леко с вода. После чашката се пълни горе-долу до половината със смес за суши: 

101 Cookbooks

Накрая фолиото се хваща така, както косата се събира на конска опашка. А в основата на топчето се завърта и притиска. Важно е да не остане въздух вътре, че иначе нещата се провалят. Когато кръгчето е съвсем готово (оформя се с ръка), фолиото се отстранява внимателно. 

101 Cookbooks

Имайте предвид обаче, че за още по-голяма резултатност за приготвянето на нигири или други подобни оризови хапки е добре да ползвате специален ориз за суши.

Е, хайде, да правим топчетата и да сядаме на масата! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май