Лесна петъчна вечеря

Запечени картофи с фета сирене
Лесна петъчна вечеря

13-ти или не, вече е петък. Обещахме тържествено, че ще приключим тази седмица с "мммм" вечеря на свещи, задължително придружена с чаша вино.

Разбира се, смятаме и днес да се придържаме към формулата "бързо, вкусно и полезно". Защото не искаме да пренасяме в жертва нито здравето, нито свободното си време. За това въобще не е случайно, че се спряхме на тази рецепта.

Признаваме, че червените картофи са сред редовните посетители на кухнята ни. Вярно е, че са със сравнително висок гликемичен индекс (и какво от това? - може да разберете тук), но ние успяваме да намалим последния, тъй като винаги ги приготвяме със зехтин или масло.

За съжаление обаче, въпросните разбойници за доста калорични. В средно голям червен сладур се съдържат около 154 калории. Като оставим тази подробност настрана, в картофа има витамин B6, калий и витамин C.

Фета сиренето пък е добър източник на протеин и общо взето се смята за ниско маслено. Добре е да знаете все пак, че в 100 грама има около 260 калории, но за сравнение: в 100 грама чедър има около 400. В чушката може да откриете витамин C, a зехтина сме го признали отдавна :)

В случай, че тази петъчна комбинация в менюто ви харесва, хайде да готвим заедно! Какви продукти ще са ни нужни за две порции?

3-4 големи червени картофа

2 супени лъжици зехтин

100 грама натрошено фета сирене

2 малки, нарязани на кубчета червени чушки

2 супени лъжици свеж риган

1 лимон

сол и пипер

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на около 200 градуса. Нарежете картофите на кръгчета, без да отстранявате обвивката им. После ги овкусете със зехтин, сол и пипер на вкус.

Разпределете ги върху хартия за печене, в тавичка. Печете ги за около 20-30 минути, като периодично ги разбърквате, докато не придобият изкусителен средиземноморски загар.

Пет минути преди да са готови, поръсете фета сиренето отгоре и го оставете да се разлее от удоволствие върху картофите.

Сервирайте ги, декорирани с нарязаните на кубчета червени чушки, свежия риган и изстискания сок на лимона.

Е, приятна вечеря! И не забравяйте, че уикендът е супер подходящ повод за развихряне в кухнята.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май