Ориз в цветовете на пролетта

Нищо че навън вали сняг
Ориз в цветовете на пролетта

Все по-заети ставаме и трудно намираме време и вдъхновение да готвим, ясно е. Трябва да имаме предвид обаче, че колкото по-качествена, здравословна и витаминозна храна поглъщаме, толкова повече енергия ще имаме за дейностите, окупирали ежедневието ни. Колкото повече готвим, толкова повече има шанс да ни се готви. Колкото по-"правилно" се храним, толкова повече ще се превръща от задължение в навик. Колкото повече различни комбинации със спанак изпробваме, толкова по-голяма става възможността да се влюбим в тази зеления. Ето поредното предложение от нас.

Необходими са ни:

- търпение и добро настроение в неограничени количества, иначе манджите се пропиват с негативна енергия и не се получават

- 1 глава лук

- 4 скилидки чесън

- 5 средни моркова

- 5-6 сушени домата

- 1 пресен домат

- 250 гр. доматено пюре

- 400 гр. замразен спанак

- 1 чаша кафяв ориз или около 500 гр. предварително сварен

- зехтин/олио, сол, черен пипер, мащерка

Полезно пояснение – сварете 1 кг. кафяв (или не) ориз, разпределете го в пликчета и го замразете. Когато решите да приготвите това ястие или нещо подобно, просто вадите едно от фризера и за нула време постигате страшни резултати. 

Правим следното:

Размразяваме съкровищата на работещата домакиня едно след друго, в микровълновата. През това време нарязваме морковите, лука и чесъна в каквито форми харесваме и ги запържваме в тенджера, където вече се е загряла мазнината. Сипваме малко водичка, за да не залепнат зеленчуците и ги оставяме да се позадушат за не повече от 10 минути. Горе-долу по средата добавяме нарязаните на дребно два вида домати. Ако ме питате защо са два, че и доматено пюре има даже, ще ви кажа – за да бъде по-интересно!

Дойде ли моментът да добавим спанака? Сигурно. Слагайте. Бъркайте. Задушавайте. Ако е необходимо, сипете още мъничко вода, колкото да има какво да клокочи (хубава дума, а?). Когато решите, че зеленчуците не заслужават повече уединение, пльосвате ориза, сипвате доматеното пюре, подправките и бъркате. Оставете за малко на слаб огън, за да могат различните съставки да се опознаят.

Сега ги опознайте и вие. Можете да гарнирате с настърган кашкавал или кисело мляко. Или малко мартенски сняг.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април