Перфектен ябълков чипс за всяка кино вечер

Освен това е полезен и нискокалоричен
Перфектен ябълков чипс за всяка кино вечер

Най-важното

Ако след два часа, чипсът още е мек, продължете с печенето за още 1-2 часа. Времето за печене зависи много от това колко големи са направените от вас кръгчета и колко воднисти са ябълките. 

Обожаваме ябълки и сигурно си личи. Изобщо не е случайно, че ги споменаваме толкова често. Обичаме ги печени, обелени, нарязани, пасирани и изобщо всякакви. (Да не споменаваме, че сме луди по този ябълков шейк!)

Още сега можем да ви дадем две добри причини за пословичната ни ябълкова зависимост. Първата: вкусни са, разбира се.

Що се отнася до другата, вече усещате каква е, нали? Ябълката си е полезна, без значение какво говори противоречивата й история. Съдържа малко калории (около 95 за средно голям плод) и в същото време е богата на пектин. При консумация той се комбинира отлично добре с въглехидратите и съдейства за по-бавното им усвояване. А това подобрява инсулиновата чувствителност и позволява поддържането на стабилни нива на кръвна захар. Резултатът: не се чувстваме гладни през половин час. Готино, а?

И тъй като днес сме подчертано на ябълкова вълна, мислим да ви почерпим с тази прекрасна рецепта за ябълков чипс. Тя не е никак трудна, а всичко, от което имате нужда са:

Необходими продукти:

 

2 гала или зелени ябълки (изненада!)

2 супени лъжици захар

½ супена лъжица канела

1 супена лъжица лимонов сок

Вода

И сега започваме, нали?

 

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната на възможно най-ниска температура.

Напълнете купа със студена вода и добавете вътре лимоновия сок. За да нарежете ябълката на кръгчета, разполагате най-малко с две възможности. Едната е да очертаете шаблон за чипс с пергел и да... Добре, де, шегуваме се. Най-добре би било да се сдобиете със специално кухненско ренде, наречено мандолина. Смятаме обаче, че и без него ще се справите.

Режете ябълките на тънки, приблизително еднакви кръгчета (ако не ползвате кухненски робот) над купата, така че сладурите да падат моментално в нея.

Това ще предотврати покафеняването им: няма да ги пращате на море все пак, а във фурната, нали?

После ги подредете внимателно върху хартия за печене, след като предварително сте ги изцедили от водата.

Поръсете ги с канела и захар. В случай, че искате да наподобяват истински чипс, може да пропуснете момента с канелата. Сложете красавците в тавичка и ги бутнете във фурната.

Предупреждаваме, че печенето ще бъде дълго, но ползотворно: около час и половина и даже два.

Е, това е! Приятно гледане и добър апетит!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 21.03.2012 | 13:22
    Здравейте, Огняна! Мисля, че бихте могли да опитате да си приготвите чипса без захар. Или да й намерите някакъв по безопасен за вас заместител. Успех! Пробвайте и споделете с нас какъв е бил резултата.
  • 1
    от Не е посочен | 20.03.2012 | 15:50
    А МОЖЕ ЛИ БЕЗ ЗАХАР-ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ???

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май