Петъчна сладост: Пудинг

Домашно приготвен, няма нищо общо с лепкав крем. Гарантираме
Петъчна сладост: Пудинг

Днес сме инспирирани от дълга към удоволствието и вкусотиите, които този свят крие. Затова ви молим, не ни линчувайте! Сладкото бебче, което сме ви подготвили не е чааааааак толкова калорично, колкото всъщност изглежда. Добре де, може би е малко повече :)

Всеки от нас обаче, в един или друг момент от живота си, трябва да опита от тази вълшебност, за да преоткрие смисъла на думата "бомбастично". Защото, когато става въпрос за пудинг, нещата наистина са такива... Бомбастични и сладки!

Необходими продукти:

100 грама сушени сливи или кайсии

100 грама стафиди

2 яйца

1 чаена чаша захар

700 мл прясно мляко

есенция ром

1 шушулка ванилия

кората на един лимон, нарязана на ленти с белачка

200 мл пълномаслена сметана

125 грама масло

8-10 филии хубав бял хляб, заедно с коричките

3-4 супени лъжици сладко от кайсии или праскови

1 супена лъжица пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Сложете кайсиите/сливите и стафидите в малък съд, залейте ги с прясно мляко (или портокалов сок) и оставете да се накиснат, като разбърквате периодично. Междувременно, в средно голяма купа разбийте яйцата и захарта до гладка смес.Пудинг ли казахте?inm.com

Затоплете млякото в незалепваща тенджера на котлона за няколко минути. Свалете го от огъня точно преди да заври и добавете с разбъркване към яйчната смес. Пуснете вътре семената от ваниловата шушулка , ром есенцията и нарязаната лимонова кора и оставете еликсира за 20-30 минути, за да се смесят ароматите.

Предварително разбийте сметаната с миксер, докато се получи гъста бяла пяна и я добавете към яйчната смес. С ¼ от приготвените 125 грама масло леко намазнете плитка тавичка (по възможност керамична).

С останалото масло намажете едната страна на филиите, а пък отгоре разпределете сладкото. Нарежете всяка филия на два или четири триъгълника. Наредете половината от тях на дъното на тавата с намазаната (със сладко) страна нагоре. Поръсете ги с малко сушени плодове и застелете с останалите триъгълници, отново с намазаната страна нагоре. Следва позната стъпка – сушените плодове.

След това, изсипете върху хляба и яйчния крем, като леко натискате горния пласт, за да се разпредели сместа равномерно между слоевете.

Загрейте фурната на 180 градуса (160 градуса с обдухване) и печете сладкиша 20 минути. След това увеличете температурата на 190 градуса (170 градуса с обдухване) за още 10-15 минути, докато хлябът отгоре стане златист и хрупкав, а коричките по края деликатно се карамелизират.

Извадете от фурната, изчакайте 2-3 минути, поръсете (обилно) с пудра захар, сервирайте пудинга топъл иии просто си кажете молитвата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април