Салата адас

Арабска и разтърсващо-чеснова
Салата адас

От едно известно време колегите ме обвиняват, че споделям само рецепти за приготвяне на месо и не зачитам правата на хората, желаещи да се хранят по по-нормален начин. Аз може и да не разбирам какъв по-нормален начин от това да се храниш с месо може да съществува, но уважавам тяхната забележка и съм с твърдото намерение да покажа на света, че и аз съм човек.

Смятам да направя това с едно произведение, което за някои може да послужи като основно ястие, но за мен си остава салата или максимум гарнитура. Не случайно ливанците (според някои произходът на рецептата е египетски) са го кръстили "салата адас", което на чист български ще рече "леща салата". Те ги разбират тия работи, нищо, че не ядат свинско. Но нека да приключваме със словесните ордьоври и да пристъпим към необходимите продукти:

  • 1 чаша леща, добре измита и препоръчително изкисната
  • 80 мл студенопресован зехтин
  • 12! скилидки чесън, счукани или пресовани
  • сокът от половин лимон
  • 1 чаена лъжичка млян кимион
  • 1/4 чаена лъжичка млян бахар
  • половин връзка магданоз, ситно накълцан
  • 1 шепа свежи листа от мента (евентуално джоджен), ситно накълцани
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Значи, за да си нямаме разправии, бъдете така добри да изкиснете лещата поне за 24 часа, напук на всички препоръки, които ще чуете или прочетете другаде. Ако сте последвали линка по-горе, сте разбрали защо и как. Ако не сте, приемете, че така е по-добре за вашето здраве. След това кипнете в подходящ съд с 3-4 чаши вода и намалете котлона на средна степен за около 35 минути или докато зрънцата омекнат. Отцедете и оставете да изстива в купа за салата.

Загрейте 2-3 супени лъжици от зехтина в тиган на средна температура. Добавете чесъна (аз лично тук бих добавил и бекон, но да не се гаврим с арабските традиции) и разбъркайте докато си пусне аромата и започне да се запържва. Отстранете от огъня и добавете в тигана останалия зехтин, лимоновия сок, кимиона и бахара. Удостойте изстиналата леща с така получения дресинг и добавете магданоза, ментата (джоджена), солта и черния пипер. Разбъркайте и сервирайте със стайна температура.

После вземете да се нахраните като хората с някоя от другите ми рецепти :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април