Сладкиш с черен шоколад и портокал. Ммм...

Името говори само за себе си, нали?
Сладкиш с черен шоколад и портокал. Ммм...

Най-важното

За приготвянето на този сладкиш най-добре използвайте истинска форма за пай - обикновено дъното се освобождава и опеченият сладкиш се вади по-лесно, без да нарушава формата си.

Още по-ефектен е резултатът, ако формата е с вълнообразни стени.

Въпреки че се стремим да се храним балансирано, имаме и своите слабости, на които даваме израз от време на време. И, ако случайно се подложим на лека диета за отслабване, никога не се лишаваме от дребни изкушения през това време.

Кодовата ни дума е "десерт" и обикновено включва спомагателни термини като "какао" или "шоколад", или иначе казано – ние сме тежък случай на шокохолизъм, но без да го превръщаме в хранителен вандализъм.

Та, в този ред на мисли, изпробвахме една рецепта и, тъй като резултатът беше впечатляващо вкусен, ще я споделим с вас. Ето и необходимите продукти:

200 грама брашно

250 грама черен шоколад (над 65% какао)

400 милилитра сметана (масленост до 50%)

125 грама охладено масло

3 средно големи яйца, белтъците отделени от жълтъците

50 грама смлени бадеми

7 супени лъжици пудра захар

2 супени лъжици портокалов ликьор

1 портокал, нарязан на парченца, запазете и сока

¼ чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:

Сложете брашното, солта, бадемите и маслото в купа и разбийте с миксер или използвайте мощен кухненски робот. Те трябва да се смесят добре до консистенция на фина галета.

Добавете 2 супени лъжици захар, 1 жълтък и 1-2 супени лъжици вода (със стайна температура) до получаването на меко тесто. Оформете на топка и охладете за около половин час.

Загрейте предварително фурната до 200 градуса.

Набрашнете леко подходяща повърхност и разточете тестото, така че да успее да покрие дълбока тава или форма за пай с диаметър 23 сантиметра.

Покрийте съда и печете около 20 минути, след което намажете леко с разбит белтък и запечете за още 5 минути. Намалете температурата до 140 градуса.

Междувременно разтопете на водна баня шоколада, заедно с 250 милилитра сметана. След като се смесят добре, охладете за 10 минути и добавете останалите 2 жълтъка, половината захар и ликьора. Разбъркайте добре до пълното смесване на всички съставки.

Разбийте останалите белтъци на твърда пяна, а след това постепенно прибавете захарта до получаването на хомогенна смес. Добавете към това и шоколадово-сметановия микс, разбъркайте добре и излейте в тестената основа.

Печете за още 15-20 минути, а след като е готово, оставете малко да изстине. Тартът може да се поднесе както топъл, така и напълно охладен.

Гарнирайте всяка порция с остатъка от сметаната, разбита с портокала. Можете да замените тази украса и с портокалов сладолед, особено, ако сервирате сладкиша топъл.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 23.09.2012 | 08:41
    Отговор на коментар #1 от : Личи си че никога не си правила тесто за пай... Като не си компетентна, недей да правиш подобни коментари. За такова тесто не се използва разтопено масло, а дори трябва да е студено.
  • 1
    от Не е посочен | 22.09.2012 | 10:12
    нещо рецептата ви е объркана "Сложете брашното, солта, бадемите и маслото в купа и разбийте с миксер или използвайте мощен кухненски робот. Те трябва да се смесят добре до консистенция на фина галета." маслото трябва най вероятно да се разтопи предполагам погледнете си рецептата

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април