Супа с тиквички и грах

Зеленчукова фантазия за супер старт на дългата седмица
Супа с тиквички и грах

С-у-п-а. Това е мантрата ни за предстоящата работна седмица, която обещава да бъде студена и един ден по-дълга, отколкото ни се иска...

Предлагали сме доста рецепти за супи, но това не спира постоянните ни импровизации по темата. Последното ни откритие е изцяло зеленчуково, а ето и необходимите продукти за него:

3 броя средно големи тиквички (или 5 броя по-малки)

300 грама грах, в случая - замразен

1,2 литра зеленчуков бульон по избор (ние използвахме гъбен)

1 глава лук, нарязан на дребно

сокът и кората на половин лимон

6 супени лъжици течна сметана

2 супени лъжици масло

сол и джоджен на вкус (2-3 щипки)

Начин на приготвяне:

734567inm.comЗатоплете голям тиган до средно висока температура на котлона. Задушете лука в маслото за около 10 минути. Разьбърквайте често.

Междувременно настържете тиквичките. В подходяща купичка отделете 4 супени лъжици от тях и разбъркайте с лимоновата кора и сока. Оставете настрани.

В дълбока тенджера задушете граха и останалата част от тиквичките за 2-3 минути. Добавете бульона и лука и оставете да заври. Изчакайте да поври 10-12 минути и свалете от котлона. След това добавете джоджена и сметаната и пасирайте до получаването на гладка текстура. Върнете на котлона, докато супата заври отново и оставете за още 10-ина минути.

Сервирайте в подходящи купички и украсете с малка част от тиквичките с лимона.

Тази супа се комбинира чудесно с "панделки" от бутер тесто. За пълен разкош можете да ги поръсите с ким и ситно настъргано сирене Чедър или бекон, нарязан на дребно. Само даваме идеи ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април