Кой казва, че удоволствието трябва да е сложно? Този чийзкейк е същинска магия – нежен, кадифен и с фин аромат на сладко мляко. Изисква само три съставки и малко търпение, за да създадеш
десерт, който се усеща като прегръдка. Перфектен за дни, в които искаш нещо специално, но без излишен шум в кухнята.
Необходими продукти:
250 г крема сирене
400 мл подсладено кондензирано мляко
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
Приготвяне:
Загрейте фурната на 160°C (без вентилатор). Приготвенте форма за печене с диаметър 20–22 см. Обвийте дъното ѝ с алуминиево фолио, за да предпазите от проникване на вода.
В голяма купа разбийте крема сиренето, докато стане гладко и пухкаво. Постепенно добавете кондензираното мляко, след това – един по един жълтъците, като разбърквате до хомогенност.
В отделна, суха купа разбийте белтъците на сняг, докато се образуват устойчиви върхове (около 5-6 минути с миксер или 7-8 с телена бъркалка).
Внимателно включете белтъците към кремообразната смес, като разбърквате с лъжица с леки движения отдоли нагоре. Целта е
да запазите максимално въздушността.
Изсипете сместа във форма за печене. Поставете я в по-голяма тава или съд, напълнен с гореща вода. Водата трябва да
достигне до 1/3 от височината на формата (водна баня).
Печете 50 минути. След това изключете фурната, но оставете чийзкейка вътре – така ще изстине бавно и няма да се спука.
Когато достигне стайна температура, охладете в хладилник поне 2-3 часа.
За елегантен финал поръсете с пудра захар. Добавете пресни плодове като малини, ягоди и/или боровинки непосредствено
преди сервиране, съветват от Delish.
Добави коментар