Тарт с гъби и подправки

Хрупкава идея, подходящо за всяко време от деня
Тарт с гъби и подправки

Специално за търсачите на разнообразни гурме вкусове подбрахме една ужасно хрупкава рецепта. И честно казано, си представяме как я хапваме на някое приятно местенце като Омая. Последната асоциация навярно се дължи на апетитния рустикален вид, с който ни примамва тартът. Запретвайте ръкави и дерзайте!

Необходими продукти:

500 грама гъби (препоръчваме комбинацията от печурки и японски гъби шиитаке)

1 чаена лъжичка морска сол

1 връзка пресен лук, едро нарязан

½ връзка пресен спанак

1 пакет точени кори (500 грама)

180-200 грама козе сирене

3 яйца

80-100 милилитра прясно мляко

2-3 супени лъжици подправки (копър, риган, кориандър), ситно нарязани

100 грама сурови лешници, едро счукани

зехтин (количеството ще се определи от формата ви за печене)

Начин на приготвяне:

Най-напред загрейте фурната на 220 градуса. Сложете гъбите върху хартия за печене, полейте ги с две супени лъжици зехтин и ги поръсете с щипка сол. Пъхнете ги да се запекат за 10 минути, след което добавете към тях пресния лук и върнете обратно във фурната за още 10-15 минути. После ги съберете от едната страна на хартията, а в другата сложете пресния спанак. Печете в продължение на 3 минути и извадете, преди зеленчуците да са покафенели.

Намазнете със зехтин дъното на правоъгълна форма за печене с подвижно дъно и приблизителни размери 40х30 см. Подобни съдове не са често срещани у нас, но в специализираните магазини можете да откриете доста разновидности.

Намажете лист от тестото със зехтин и го поставете в тавата, така че да се намести удобно вътре. Добре е краищата му да стърчат леко от съда. Ще разберете защо след миг :) Повторете процедурата с останалите кори, като накрая ръбчетата трябва да образуват плътна маса отгоре. Прихващайки с пръсти, ги подгънете навътре.

whole living

Намачкайте парче алуминиево фолио (с размерите на основата на тарта) и го поставете в средата на тарта. Притиснете леко, за да уплътните средната част. Така и стърчащите ръбове ще бухнат повече.

Пъхнете във фурната за 7 минути, докато краищата придобият златист цвят. Махнете фолиото и върнете обратно за още 3 минути. Когато е готово, извадете. Ако ръбовете потъмняват твърде бързо, ги "опаковайте" във фолио.

Намалете температурата до 190 градуса.

Сложете яйцата, сиренето, млякото и солта в блендер и разбийте до гъста каша. Прибавете подправките и бийте още малко, до пълното смесване на съставките.

После, върху запечения тарт, разпределете равномерно зеленчуците, залейте с млечно-яйчения микс и поръсете със счуканите лешници. Върнете тестената вкусотия обратно в печката за още една сесия от 20-23 минути, докато стегне.

Изключете фурната и оставете тарта вътре за 10 минути - да "дръпне". Накрая, след като отстраните страничната част на формата, може да сервирате. Иии, да, готовият тарт се разрязва на 6-8 парчета. Не смеем да фантазираме за аромата, камо ли за удоволствието от първата хапка...

Ако се престрашите да еспериментирате (а знаем, че ще го направите), не пропускайте да ни споделите и впечатленията си!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май