Хляб с дъх на розмарин

В месеца на различните тестени изделия = )
Хляб с дъх на розмарин

Колегата Кирил Русев никак не постъпи коректно, да знаете. Преди повече от седмица предизвика "хлебна" революция с рецептата си за бирен хляб и... замина за море = ) Както правят съвременните джентълмени май...

И сега непрекъснато се чудим какви съставки да набутаме в домашно-приготвения си комат, за да стане той по-вкусен и по-вълнуващ от Русевия. Днес, например, се спряхме на две алтернативи на бирата: на чесъна и на розмарина. Които, заедно, се оказаха една учудващо добра комбинация.

Истината е, че розмаринът е отличник по всички параграфи. Защото е добър източник на бета-каротин, витамин C и витамин B6. Също така сладурът може да се похвали с добро съдържание на тиамин, магнезий и калций. А чесънът! Той е супермен открай време, няма нужда от допълнителна реклама.

Така че, ако и на вас ви се хапва интересен хляб по средата на седмицата, този път – безалкохолен, ето необходимите за приготвянето му продукти:

8 скилидки чесън, разполовени по средата
100 мл зехтин
500 грама брашно
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица мая за хляб
250-300 мл вода
свеж, нарязан на по-едро, розмарин

Начин на приготвяне:

Най-напред оперирайте със скилидките. Сложете ги в купичка и ги залейте с малко от предварително загретия на котлона зехтин. Оставете ги да омекнат за около 20 минути.

После комбинирайте брашното, маята, солта, остатъка от зехтина и водата. Целта е накрая да получите сравнително еднородно, гъсто тесто - тъй че впрегнете познанията си по месене! Готовото тесто оставете да втаса в хладилника за не по-малко от час.

Нататък е лесно. Намажете с мазнина формата, в която ще печете хляба си, разстелете тестото добре. Направете няколко вдлъбнатини в него и в тях сложете, меките вече, скилидки чесън. Поръсете със сол и с нарязания розмарин. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса, за около 30-40 минути.

Хапнете своя хляб топличък = ) С лютеница!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 02.10.2012 | 11:18
    Доста здравословно изглежда-точно по мои вкус,а ,ако беше и напълно с веган продукти щеше да е уникално.Само и единствено на растителна основа...Рецептата ми харесва.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май