Аква аеробика тренировки

Лятото още не е приключило! Има време за още един скок в басейна
Аква аеробика тренировки

Скъпи фитуелчета, продължаваме темата за аква аеробиката не само, защото сме суетни. Не, не, няма такова нещо. Изобщо ;)

Но не може да се отрече, че мокрият спорт извайва стегнато дупе и секси бедра. Естествено, и други апетитни форми.

Сигурно си спомняте, че водната гимнастика може да се практикува и от хора, които не умеят да плуват. Да, наистина - упражненията се изпълняват във воден басейн с дълбочина от 1.20 до 1.80 метра. Отдъхнете си спокойно, симпатични шамандури такива. 

Уредите, които се използват по време на заниманията са различни - в зависимост от условията и от целта на тренировката.

За плитък басейн типични са гиричките. По един, два или повече килограма, според индивидуалното спортно ниво.

Характерна е голямата разновидност от упражнения – бицепсови сгъвания и трицепсови разгъвания над глава, а също и сложни комбинации между подскоци и разтваряния на ръцете. Това, от своя страна, развива много добра кординация у всеки.

Използват се и лостове, които наподобяват стандартния лост във фитнеса, но функцията им далеч не е същата. Това е така, защото във водата се набляга на съпротивлението.

Лостовете са с подобни на дунапрен накрайници, които ги държат на повърхността и когато се натискат към дъното, оказват силно въздействие върху мускулите.

За дълбок басейн пък се използват нудълси. Наречени са така, заради формата си на макарони. Служат, за да задържат тялото над водата, като това позволява да се правят и коремни преси.

За басейни, по-дълбоки от 1.80 метра, се използват специални дунапренени колани, които се закопчават под мишниците и изпълняват функцията на спасителен пояс.

Всъщност, добре дошли са всякакви уреди, които многократно увеличават съпротивлението и помагат на тялото да се задържи на повърхността, като дъски и дори колела за аква спининг.

Въпреки това, голяма част от упражненията се изпълнявт без допълнителни помощни средства. Например, различните подскоци, ножици с краката, бягане и т.н. При тях се набляга главно на бързина и експлозивност.

Тренировките обикновено траят около 60 минути. Изпълняват се под музикален съпровод и сами се досещате, че музиката трябва да е с подходящ ритъм, за да отговаря на темпото на упражненията. И не на последно място - да създава настроение у трениращите.

Образно казано, всяко занятие се разделя на три части: загряване, кардио и стречинг.

Преди всяка тренировка, тялото трябва хубаво да се разгрее в рамките на 10-ина минути. Подходящо за целта е бягането на място, съчетано с ритмични движения на ръцете.

В същинската част се редуват периоди с по-бавно и по-бързо темпо. Тоест, използва се интервалният метод на трениране. А чрез допълнителните уреди се натоварват различните мускулни групи.

Най-хубавото на аква аеробиката е, че дава възможност за много упражнения, които иначе няма как да бъдат изпълнявани на сухо. Без да натоварва излишно тялото, съпротивлението на водата сякаш моделира проблемните зони, като ханша, бедрата и талията.

За тази ефективност влияе и интензивността на тренировката, тъй като по време на нея не се спира. Почивките между сериите представляват бягане на едно място и са кратки.

Тренировките е добре да завършват с разтягане, за да се отпуснат уморените мускули и да се намали вероятността от поява на мускулна треска.

Няма да ви лъжем. Оптималните резултати ще са налице, ако минимум 3 пъти седмично посещавате курс по аква аеробика. За начинаещите в спорта ще допълним, че е добре да започнат с упраженения 2-3 пъти в седмицата и постепенно да увеличават натоварването.

Истински ефект ще забележите чак на втория или третия месец, но определено усилията си заслужават. Освен със стегната и мека кожа, ще се сдобиете с добър тонус и завидна издръжливост.

И въпреки, че есента вече чука на вратата, не прибирайте банските си в дъното на гардероба - оставете ги наблизо. В случай, че ви се доплува ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май