Пробиотиците намаляват риска от затлъстяване

Последните изследвания са категорични, че пробиотиците помагат при наднормено тегло
Пробиотиците намаляват риска от затлъстяване

Наследственото затлъстяване, по-специално синдрома на Прадер-Вили, може да се лекува, ако се подобри микрофлората на стомашно-чревния тракт. 

Въпросният синдром е комплексно генетично заболяване, предизвикано от недостига на някои гени в хромосома 15, пише агенция Синхуа.

1697425Pinterest

Децата с този синдром развиват неутолим глад, което води към хронично преяждане и затлъстяване. Нещата могат да стигна и до смърт. В момента лекарите могат да предложат само лекарства, потискащи апетита, низкокалорийна диета и някои други средства, но всички те не дават търсения резултат. 

Китайски учени от Шанхайския университет забелязали, че при децата със синдрома се наблюдават същите отклонения в микрофлората, както и при децата с нормално пълнеене. Оттук те стигнали до извода, че положението може да се поправи от пробиотиците. Проведен бе съответен експеримент и след 12 седмици гладът бе взет под контрол. Едно дете намали килограмите от 100 на 73 и теглото му се стабилизира.

Най-добрият източник на пробиотици остават ферментиралите храни. Киселите краставички, туршията и киселото зелето са прекрасни източници на тези изключително полезни за чревната флора бактерии.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април