Изкуството да се наведеш 2

Версия за начинаещи
Изкуството да се наведеш 2

Въобразявам ли си или наистина вече сте забравили колко е важно човек да се навежда по правилния начин? Вероятно не си въобразявам, защото с очите си виждам как хора, за които съм сигурен, че са прочели предходната ми статия, продължават да си причиняват възможно най-ужасните чупки в кръста.

Добре, признавам, че навеждането не е оная лесна работа, за която се опитвам да ви я представя. Поне не и за тези, които са положили дългогодишни усилия, за да забравят как се прави то. Затова ще ви дам и едно още по-базово упражнение, което да ви помогне в припомнянето му.

Идеята в случая е да "изолирате" движението, като намалите броя стави, които участват в него. Това става като застанете на колене. Добра идея преди това е да си набавите точилка, дръжка от парцал или парче тънка ПВЦ тръба, с чиято помощ ще запазите неутралната позиция на гръбнака си.

Та, заставате на колене, като пръстите на краката ви са опрени в земята (т.е. не са в шпиц), напълно изправени сте, а с двете си ръце държите "пръчката" зад гърба си така, че да е в непрекъснат контакт с тила, прешлените между лопатките ви и сакрума (костта над опашката). От това положение сядате назад, сякаш в опит да докоснете петите си със задник. Връщате се в изходна позиция, като внимавате изравнителното ви пособие да не се отлепва от нито една от гореспоменатите три точки. Повтаряте колкото си искате пъти, но не по-малко от десет.

Практикувате ежедневно, до възвръщането на правилна техника на навеждане. Междувременно се въздържате от комплексни упражнения за долната част на тялото (тяги, клекове и т.н.), защото иначе рискувате да се сецнете. Съвсем сериозно!

 

* клипчето е откраднато от YouTube канала на Пери Никелстън, който е физиотерапевт, хиропрактик, рехабилитатор, треньор и общо-взето – много умен човек, който разбира от движение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май