Корективни упражнения: Step-Down

Когато коленете започнат да се „обаждат“
Корективни упражнения: Step-Down

Казват, че човек и добре да живее, рано или късно го заболяват коленете. Ние пък казваме, че, за да се е стигнало до болки в коленете, въпросният човек най-вероятно не е живял съвсем добре. Причините за подобно състояние може да са много, но ако се абстрахираме от различните видове спортни и битови злополуки, най-често стигаме до горчивата истина за мускулните дисбаланси.

Да, в повечето случаи, когато някоя става най-неочаквано започне да се "обажда", това значи, че някой мускул (или мускули) около нея или не си върши работата, или върши повече работа, отколкото се очаква от него. А когато тази става се окаже коляно, нещата стават още по-интересни, защото то е заобиколено от толкова много мускули, че човек изпада в невероятна почуда точно откъде да започне.

Един от любимите ми треньори (който неведнъж съм преписвал) - Чад Уотърбъри, обаче е на мнение, че основен фактор за дискомфорт във въпросната област е вастус медиалис. Това е вътрешната глава на четириглавия мускул на предното бедро, често наричана в разговорния език "сълза" или "капка" заради специфичната си форма. Тя е от особено значение за стабилността на коляното и, ако не разполага с достатъчно сила, капачката обикновено се измества и това води до раздразнение в сухожилията и болка непосредствено под нея. Чад отчита, че проблемът може да се корени и другаде, но това е първата зона, която адресира, когато има клиент с болезнени колене. Доказалото се като най-ефективно в неговата практика упражнение е нещо, което съвсем непуритански ще ви представим като step-down в следното видео:

Ако го изпълнявате коректно, би трябвало да почувствате напрежение от вътрешната страна на бедрото и непосредствено до капачката, където е заловен вастус медиалис. Движението трябва да е бавно и контролирано и тежестта през цялото време да е върху възглавничките на ходилото на "задния" крак (този, който остава на стъпалото). Ако можете да изпълните 15 повторения, без да почувствате натоварване, използвайте допълнително съпротивление под формата на дъмбели или друга подходяща тежест.

Препоръчваният от Чад Уотърбъри протокол е 3 серии от по 15 повторения за всеки крак, изпълнявани през ден, докато болката отшуми напълно. Треньорът подчертава, че въпросното упражнение не е панацея и дори може да доведе до влошаване на симптомите при някои хора. Ако изпитате подобен дискомфорт, неговият, а и нашият, съвет е в никакъв случай да не продължавате.

Пожелаваме ви добър живот и милиони безболезнени стъпки в правилната посока :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май