Милост за хвата

В името на една по-пълноценна тренировка
Милост за хвата

Най-важното

Някои от основните "душмани" на хвата са:

Всички видове тяга

Ходене с тежест (т.нар. фермерски разходки)

Всички видове дърпания за горна част на тялото (набиране, гребане и т.н.)

Упражнения с дъмбели за долна част на тялото (напр. напади, български клек и т.н.)

Суинг

Не знам как е при вас, но аз от едно известно време насам си пиша тренировъчните програми сам. С което в никакъв случай не искам да се похваля, защото доста често ми се случва да правя невероятни глупости. Хубавото е, че много пъти невероятните глупости водят до невероятни прозрения от тип "Повече не прави това, по дяволите!". Още по-хубавото е, че имам възможност да споделям тези си прозрения с други хора, които на свой ред или ще им обърнат внимание или няма да го направят. Но важното е да се споделя.

И така: имайте милост към хвата си. Или по-точно: старайте се в рамките на една тренировка да подбирате и подреждате упражненията си по такъв начин, че хватът ви да не страда от това. Не, че трябва да сте загрижени чак толкова за неговите чувства. По-скоро би следвало да му обръщате внимание дотолкова, доколкото той може да се превърне в лимитиращ фактор за качеството на конкретната сесия и за прогреса ви в дългосрочен план.

Работата е там, че това е една от най-слабите брънки, особено когато става дума за работа с по-сериозни тежести. Неговите сила и издръжливост растат с доста по-бавни темпове в сравнение с останалите части от тялото. В този смисъл, едно от най-ужасните неща, които можете да му причините, е да предвидите в тренировката няколко последователни упражнения, изискващи вниманието му. Точно поради тази причина не съм привърженик на тренировъчни сплитове, където в отделен ден се изпълняват само дърпащи движения. Много от трениращите по подобен начин прибягват до употребата на тренировъчни фитили, тъй като след един определен момент хватът им просто не е в състояние да задържи тежестта, която останалите мускули могат да преодолеят. Фитилите, от своя страна, имат своето място в тренировката, но не е разумно да се използват за щяло и нещяло, тъй като по този начин въобще се отнема шансът на хвата да се адаптира към натоварването.

Независимо от предпочитания от вас стил на трениране, опитайте да организирате програмата си така, че "таксуващите" хвата занимания да не представляват повече от половината упражнения. Избягвайте да изпълнявате същите непосредствено едно след друго (нека бъдат разделени от минимум едно движение, в което няма дърпане или задържане), особено ако правите повече от 5 повторения в серия. Винаги поставяйте по-тежките от тях (като видовете тяга, например) по-напред в сесията си за деня.

По този начин не само, че няма да се налага да правите компромис с тежестите към края на тренировката, но и ще можете да съкратите значително почивките между самите упражнения. Ако желаете да тренирате специално за сила на хвата, е препоръчително да правите това след като сте приключили с всичко останало и при условие, че в следващите един-два дни не ви предстоят тежки дърпащи упражнения.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май