3 грещи коледни напитки

3 грещи коледни напитки

Броени дни остават до един от най-светлите празници Рождество Христово.

Ако все още не ви е застигнал коледният дух, предлагаме ви 3 неустоими напитки, след които със сигурност празничното настроение ще зарази и вас.

Задължително направете някоя от тях около и на самите празници и ви гарантираме, че коледният дух и настроение ще ви завладеят още повече. Предложенията са страхотни както за малки, ако пропуснете алкохола в тях, така и за големи.


Бял горещ шоколад

Цял ден сте били на работа или сте обикаляли из града по задачи, прибирате се вкъщи изморени, замръзнали и какво може да ви оправи настроението – чаша ароматен бял шоколад.

Необходими продукти за 4 чаши:

  • 4 ч.ч. течна сметана или прясно мляко;
  • 1 пръчка канела;
  • 1 ч.ч. бял шоколад на калети (или 1 бял шоколад, около 100 гр.);
  • 1 ванилия;
  • 2 с.л. ром (може и да го пропуснете);
  • Бита сметана и канела за декорация.


Начин на приготвяне:

В тенджерка сложете 1/3 от течната сметана. Добавете белия шоколад и пръчката канела. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи, след което извадете канелата. Добавете останалата част от течната сметана и оставете сместа да се сгорещи, като периодично разбърквате.

Добавете рома и ванилията. Оставете 5 минути на ниска температура. Сервирайте горещия шоколад, като по желание можете да добавите бита сметана и канела. Декорирайте с пръчка канела или анасон на звездички

Глювайн

В немскоговорящите страни по това време на годината се лее глювайн отвсякъде. Името идва от Gluhende Wein, което означава "светещо вино”. Леко е и ароматно и всеки може лесно да си го приготви вкъщи.

Необходими продукти

  • 1 бутилка качествено бяло или червено вино;
  • 100 гр. захар/мед;
  • Парченца пресни и сушени плодове (ябълки, дюля, портокал, стафиди, сушени кайсии);
  • Подправки - пръчици канела, парченца джинджифил, карамфилчета, индийско орехче.


Начин на приготвяне

В тенджера налейте виното и го сложете на котлона, докато заври, но без да кипва. Когато това стане, добавете захарта или меда, парченцата пресни и сушени плодове и подправките. Всичко това трябва да престои поне половин час, за да си пусне ароматите.

Сервира се без глювайна да се отцежда от плодовете и подправките. Към него могат да се сервират сирена, но също върви и с месо, и с десерт.

Бомбардино

Италианската версия на яйчения пунш е често срещана в ски курортите в страната. Има няколко варианта на рецептата, като някъде ромът е заменен от бренди, а понякога в напитката се добавя и еспресо.

Необходими продукти:

  • 400 мл пълномаслено прясно мляко;
  • 400 г захар;
  • 3 жълтъка;
  • 150 мл уиски;
  • 150 мл бренди;
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция.


Начин на приготвяне

Сложете млякото да се свари с половината от захарта. След това разбийте жълтъците с останалата половина захар, докато побелеят. Към тях бавно се добавя от врялото мляко. Разбърква се енергично, докато захарта се разтопи. Към млечната смес се добавят уискито, брендито и ванилията. Разбърква се добре.

Затворете ликьора в бутилка и го оставете да отлежи една седмица преди да му се насладите. Разклащайте бутилката от време на време.

Източник: dariknews.bg

ключови думи:
коледни напитки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май